Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je 12. jula u Istočnom Sarajevu da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini neće primijenjivati u Republici Srpskoj.

Imam plan ako taj visoki predstavnik nešto donese, biće veoma zanimljivo, ali on ne podrazumijeva nikakv sukob, već političku borbu – rekao je Dodik komentarišući najave u medijima o njegovoj smjeni.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, ima ovlaštenja da smijeni svakog imenovanog i izabranog zvaničnika ako procijeni da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i vladavina prava.

Predsjednik Republike Srpske je na konferenciji za novinare kazao da ga je na tu poziciju izabrao narod na izborima u oktobru prošle godine.

– Neka proba, možda bi volio da se to desi da pokažemo njegovu nemogućnost da se nešto uradi – kazao je Dodik.

Njegova izjava dolazi dan nakon što su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prikupljali dokumentaciju u prostorijama Službenog glasnika Republike Srpske u Banjaluci.

Ta institucija je objavila Dodikov nezakonit ukaz u kome se navodi da se odluke Ureda visokog predstavnika više ne objavljuju u Republici Srpskoj, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primijenjivati na teritoriji Republike Srpske.

Dodikov ukaz je objavljen u Službenom glasniku u nedjelju, 10. jula. Predlagači zakona bili su Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Republike Srpske. Zakonske prijedloge je usvojila NSRS krajem juna.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak. Šmit je odlukom, takođe, kriminalizovao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име