Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas nakon ročišta pred Sudom BiH da je današnje ročište dokazalo da su Sud i Tužilaštvo vanustavne institucije formirane voljom stranaca i oni tu volju brane činjenicom da se ne izvodi neko ko je dopisao krivični zakon svojom odlukom na šta nije imao pravo.

„Očigledno da to Tužilaštvo i sudije prihvataju i zato se vodi ovaj politički proces. Ovo je tipično politički proces“, naveo je Dodik.

Kako je dodao, ne vrijedi se upustiti u raznu neargumentaciju. 

Dodik je dodao da ono što se danas gledalo smuči čovjeku prisustvo na tom mjestu.

„Nisam od početka ni vjerovao da je moguće da se dobije objektivan proces ali imate situaciju da je protiv mene podignuta prijava i vodi se proces pred Sudom zato što ne poštujem navodnog visokog predstavnika. Oni hoće apriori da kažu da to postoji. Ovo je bila prilika da pokažu ima li ili nema kada se to desi onda se mogla dokazivati moja krivica. A ne ovako da oni kažu da on postoji i da se to mora slušati“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne želi da priča o tome kakvi su to pravnici i tužioci a ističe da je sve to u funkciji međunarodne uprave.

„Postavlja se pitanje način na koji radi Ministarstvo spoljnih poslova imajući u vidu priču koja je prisutna u javnosti oko narko kartela i da je čelnik tog Ministarstva uključen u to i sada jedino što se može zaključiti jeste to da on štiti Šmita a Šmit će njega. Kriminal tog opsega ide do toga da se zna da je taj narko kartel uticao na Centralnu izbornu komisiju i to se može vidjeti iz dokumenata koji su presretnuti. Zna se da je to tako urađeno i zato je Šmit zabranio da se diraju članovi CIK-a jer štiti kriminal a da se Lukić i ja osudimo jer ga ne priznajemo“, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je Šmit trebao da dođe u Sud.

„Da ja vidim šta je to kod njega povrijeđeno. Kako je moguće da Sud i Tužilaštvo štite stranca a napadaju domaće ljude“, naglasio je Dodik i dodao da je sve ovo čudno.

Dodik je dodao da imamo situaciju da se štiti nedjelo i nemoral stranaca a domaći ljudi se pokušavaju disciplinovati do mjere da im se prijeti zatvorima zato što navodno ne poštuju strance.

„Ja sam predsjednik Republike i po Ustavu sam zadužen da predstavljam Republiku Srpsku po svim pitanjima pa i Dejtonskog sporazuma, ja sam strana Dejtonskog sporazuma. To je daleko veće od visokog predstavnika i kada je bio legalan jer je on tu samo da pomogne stranama da se dogovore oko nečega a ja predstavljam politiku jednog entiteta, konstitutivnog naroda koji je ključan segment Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naveo je predsjednik Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име