DODIK: Cilj presude obračun sa konstitutivnošću naroda i rušenje Dejtona

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je cilj presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević“ da se obračuna sa konstitutivnošću naroda i odbaci i uruši elemente Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma koji je osnovni konstitutivni akt.

Dodik je rekao da ova presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

– Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja – istakao je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da presuda izlazi izvan okvora Evropske konvencije i trajno dijeli BiH.

– BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švajcarska – rekao je on.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije iznenađena presudom Evropskog suda, najavivši da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine u što skorije vrijeme  na kojoj bi bilo predloženo dobacivanje ove odluke.

– Predložiću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH – istakao je Dodik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MIŠIĆ: Opšti kolektivni ugovor važan i za radnike i za poslodavce

Opšti kolektivni ugovor važan je ne samo za radnike, već i za poslodavce, rekla je Ranka Mišić, predsjednik...

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...

„Mačak u čizmama i zli čarobnjak“ – besplatna predstava za najmlađe 27. septembra u Centru za kulturu „Semberija“

Povodom dječije sedmice Centar za kulturu u saradnji sa udruženjem "Ceca i deca" poklanjaju besplatnu predstavu za sve...