DODIK: Ako Šmit nešto nametne, SNSD će istupiti

Datum:

Share post:

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da će ova stranka istupiti iz procesa usvajanja dokumenata neophodnih za evropski put BiH ako Kristijan Šmit nametne bilo šta.

“Ukoliko slučajno donese odluku o imovini, koja je nepravna od samozvanog lica, donijećemo odluku o nezavisnosti. Ovo nije uslovljavanje, samo želimo da radimo u skladu sa ustavnim nadležnostima”, rekao je Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske.

On je novinarima u Banjaluci rekao da Srpska ne radi ništa što bi urušilo BiH.

Dodik je naveo da je razumio i lidere ostalih stranaka, partnera na nivou BiH, da smatraju da nije prihvatljivo da Šmit nametne bilo šta u vezi sa izbornim procesom u BiH.

On smatra da bi uvođenje obaveznog glasanja bila interesantna praksa i da je potrebno raščistiti sve odnose u vezi sa izborima, da budu fer i pošteni.

“To ne znači da prethodni izbori nisu bili takvi. Imali smo međunarodne posmatrače koji su proglašavali da su izbori ovdje bili fer i pošteni uz male nepravilnosti, ali ne one koje bi uticale na izborni proces”, istakao je Dodik.

On je ponovio da je Sud BiH antiustavan i kao takav proizvodi određene posljedice.

“Rekli smo da možemo da prihvatimo Sud BiH koji će odlučivati po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH… Moramo razgraničiti šta je nadležnost tog suda”, istakao je Dodik.

On je naveo da nije prihvatljivo da Sud samostalno određuje po kojem će zakonu odlučivati, već da to isključivo može po zakonu koji je usvojen u parlamentu BiH, te napomenuo da je vidljiv veliki broj zloupotreba, pa i u slučaju protiv njega, gdje se pojavljuju tri puta sudije i to sva tri iz reda bošnjačkog naroda.

“I sada ja treba da vjerujem u objektivnost i tu njihovu laž o nekom aparatu koji određuje slučajno ko je sudija”, rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska traži da sjedište apelacionog odjeljenja tog suda bude u Banjaluci, a da je glavni razlog što se stranci tome protive to što će na taj način izgubiti uticaj koji imaju na Sud BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Da li će biti smanjen borački dodatak: Oglasili se iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite kao obrađivač Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno–otadžbinskog...

“BN Klasik fest” počinje 7. marta

Povodom predstojećeg „BN Klasik festa“, u Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen...

Objavljen vodič za građane kroz budžet Srpske

Kako bi građanima približili proces donošenja budžeta, omogućili im da bolje razumiju procedure usvajanja i upoznaju strukturu i...

Stojković saopštio spisak za Rusiju, dva debitanta i povratak “zlatnih Orlića”

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, saopštio je širi spisak igrača za predstojeće prijateljske mečeve. Podsjetimo, Srbija će igrati...