Dobre stvari koje su se desile u 2023.godini

OTKRIVANJE RAKA DOJKE OLAKŠANO UZ POMOĆ VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Nova studija pokazala je da je vještačka inteligencija sigurna za korištenje u otkrivanju raka dojke i mogla bi učiniti doktore jos efikasnijim u pronalaženju raka. Korištenje analize mamografije podržane vještačkom inteligencijom jednako je dobro kao analize dva radiologa bez Al, a rezultira do 20% više otkrivenih karcinoma.

PRONAĐEN NOVI LIJEK ZA USPORAVANJE ALZHEIMEROVE BOLESTI
Alzheimer’s Research iz V. Britanije poručio je da je pred nama nova era u kojoj bi Alzheimerova bolest mogla postati iziječiva.

Utvrđeno je da Donanemab usporava kliničko opadanje do 35 % što znači da ljudi s tom bolešću i dalje mogu obavljati svakodnevne poslove.

PROGLAŠEN KRAJ PANDEMIJE COVID-19
Svjetska zdravstvena organizacija je, nakon tri godine, u maju 2023. proglasila kraj pandemije COVID-19. Prema zvaničnim podacima, tokom pandemije od posljedica koronavirusa život su izgubile 6.866,733 osobe.

INDIJA – PRVA ZEMLJA KOJA JE SLETJELA NA JUŽNI POL MJESECA
Indija je ušla u istoriju kada je njena letjelica Chandrayaan-3 uspješno sletjela na Mjesečev južni pol, za koji se smatra da je potencijalni izvor vode i kisika, samo nekoliko dana nakon što je ruska misija neuspješno završila.

SVE VIŠE ZEMALJA UVODI ZABRANU PLASTIKE
Više od 100 zemalja sada ima potpunu ili djelimičnu zabranu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu. To ima pozitivan uticaj na životnu sredinu, dolazi do značajnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, te plastičnog otpada koji završava u rijekama i okeanima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: trtbalkan.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име