Do kraja godine biće završen dio autoputa od Sremske Rače do Kuzmina

Datum:

Share post:

Na 12. kilometru budućeg auto-puta Bijeljina – Rača u toku je faza izgradnje prvog sloja i podsloja nasipa. Svi radovi teku planiranom dinamikom, kažu u JP „Auto-putevi Republike Srpske“. Nadaju se da će ova dionica biti završena i prije predviđenog roka koji je predviđen za 25.septembar 2025.

“Dinamika predviđena je da do kraja godine završimo najveći dio nasipa, odnosno preko 90% i da već počnemo sa građevinskim radovima. Na samoj trasi ima ukupno devet objekata. Što se tiče projektno tehničke dokumentacije ona je negdje bila i završena, već smo imali određene izmjene” kaže Nedeljko Ćorić, direktor Auto-puteva Republike Srpske.

Budući auto-put biće od velikog značaja ne samo za privredu nego i samo stanovništvo. Da su to shvatili Semberci pokazuje i visok procenat riješenih imovinsko pravnih odnosa.

Na preko 95% trase riješeni su imovinsko pravni odnosi, na jednom dijelu trase došlo je do izmjena, zbog toga što je lokalno stanovništvo željelo veći broj propusta, nadvožnjaka i podvožnjaka, ali to nije usporilo radove.

Veoma je dobra saradnja sa Srbijom oko svih izazova sa kojima se susreću obje strane, posebno oko izgradnje integrisanog graničnog prelaza. Ovaj prelaz ubrzaće promet i komunikaciju i roba i usluga i uticaće na razvoj privrede i turizma.

“Mi ćemo do kraja godine završiti svoj dio od Sremske Rače do Kuzmina, to je nekih 19 km i tu se radi integrisani granični prelaz u Sremskoj Rači, zajednički prelaz BiH i Srbije na srpskoj strani, koji će biti pušten 2025. kada bude završen dio puta od Sremske Rače do Bijeljine”, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

“Znači da ćemo imati samojedan granični prelaz na dvije granice koje imamo danas mnogo će se brže odvijati promet putnika i saobraćaja, i to će u značajnoj mjeri doprinjeti Bijeljini koja godinama unazad imaju gužme posebno vikendom”, kaže Nedeljko Ćorić, direktor Auto-puteva Republike Srpske.

Do kraja godine planiran je početak dionice od Bijeljine do Brčkog, kao i dionica od Brčkog prema Vukosavlju. Ukoliko ne bude političkih uslovljavanja uslovljavanja evropske zajednice nadaju se i da će auto-put od Bijeljine do Banja Luke u narednih 5 do 6 godina biti gotov. Auto-putevi trenutno rade na pet projektata. Ističu i saradnju sa “Autocetama Federacije“ te prvi u regioni uvode jedinstveni tag i na teritoriji Republike Srpske i FBiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...