Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o  prijedlogu Rezolucije o zaštiti i nepovredivosti prava Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Đurđević je istakao da će Prijedlog sutra biti na Dnevnom redu na sjednici Skupštine Grada kao dopunska tačka.

Svjesni značaja i složenosti političke krize u kojoj se trenutno nalazi BiH usljed neustavnih odluka Ustavnog suda BiH i Odluka samozvanog visokog predstavnika BiH s druge strane, kako kaže Đurđević, odlučni su da štite imovinu i Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave u Republike Srpskoj.

„Rezolucija koju upućujemo plod je zajedničkog rada predsjednika skupština, jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj i Narodne Skupštine Republike Srpske.

  1. Stojimo čvrsto uz Republiku Srpsku u borbi za zaštitu njenih nadležnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno, aneksom 4 Ustavom BiH.
  2. Pozivamo Međunarodnu zajednicu da uskrati podršku gospodinu Kristijanu Šmitu, samozvanom visokom predstavniku, jer jednostavno nije izabran u skladu sa procedurom. Njegovo imenovanje nema saglasnost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.
  3. Osuđujem odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni pravila Ustavnog suda BiH kojim se potpuno obesmislio rad i postojanje srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH.
  4. Oštro se protivimo tome da imovina Republike Srpske i imovina jedinica lokalne samouprave neustavnim odlukama Ustavnog suda i samozvanog visokog predstavnika postane državna imovina BiH.
  5. Pozivamo nadležne institucije i organe u BiH da obustave djelovanje zasnovano na neustavnim odlukama Ustavnog suda i odlukama takozvanog ili samozvanog visokog predstavnika u BiH da jednostavno ne produbljuju krizu, da sačekamo miran politički rasplet krize i situacije u kojoj se BiH trenutno nalazi.

Ukoliko ova rezolucija bude usvojena, ona će biti objavljena u Službenom Glasniku Grada Bijeljina i stupiti na snagu danom usvojenja. Osnov za donošenje ove rezolucije, Skupština Grada ima nadložnost i pravo da donosi rezolucije u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi, statutom Grada Bijeljna, poslovnikom o radu Skupštine Grada Bijeljina“, rekao je Đurđević.

On je istakao da Skupština rezolucijom ukazuje na stanje, probleme i potrebu u određenoj oblasti društvenog života, utvrđuje politiku koju treba sprovoditi u tim oblastima, kao i mjere za njeno sprovodjenje.

Kada je riječ o razlozima za usvajanje rezolucije, Đurđević ističe da su oni više nego jasni.

„To je poruka da pitanje imovine lokalnih zajednica, pitanje imovine Republike Srpske, nije lično pitanje bilo kog političara, nije pitanje pozicije i opozicije u vlasti. To je pitanje Republike Srpske, pitanje njene suštine i njenih prerogativa, njenih nadležnosti na kojima moramo svi zajedno, i građani i institucije, istrajati i borba koja se vodi je borba za očuvanje Republike Srpske“, kaže Đurđević.

Đurđević ističe da od kolega odbornika očekuje da svi zajedno budu odgovorni, te da sutrašnjoj sjednici Skupštine Grada bude konstruktivna diskusija i da na kraju rezolucija bude i usvojena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име