Povodom neusvajanja Rebalansa Budžeta Grada Bijeljina za 2023. godinu na svom FB nalogu oglasio se Aleksandar Đurđević predsjednik SG Bijeljina čiji post prenosimo u cjelosti:

Prijedlog Rebalansa budžeta za 2023. godinu je Skupštini grada dostavljen u četvrtak 28.12. u jutarnjim časovima uz zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine za naredni dan, što sam uz ogromne ogranizacione i pripremne napore učinio i sjednicu organizovao sutradan.

Za dostavljanje Rebalansa su odavno prošli svi zakonski a i suštinski rokovi. Gradska uprava je kasnila mjesecima sa svim radnjama, dok je Skupština isti dan kad je dobila i nacrt i prijedlog rebalansa sazvala i održala sjednice u minimalnim rokovima.

Dakle, rebalans budžeta se zbog svih tih kašnjenja i propuštanja gradske uprave našao pred Skupštinom u petak 29.12. (poslednji radni dan u godini). Sve i da je usvojen, morala bi uslijediti objava u službenom glasniku i protek dana za stupanje na snagu.

Prvi naredni radni dan je 3.1. i u tom trenutku vam je REBALANS BUDžETA ZA 2023. GODINU NEPRIMJENjIV i ne postoji operativna mogućnost da se bilo šta uradi. Od 1. januara 2024. godine nastupa nova budžetska / fiskalna godina i važi budžet za 2024. godinu ili privremeno finansiranje.

Šta je onda bila smisao i poenta usvajanja rebalansa budžeta?

Samo i isključivo pokrivanje i legalizovanje probijanja budžetskog okvira, nenamjenskog trošenja sredstava i pravljenja ogromnih deficita u budžetu.

Primjera radi:

– 2 173 670 KM je nepokriveni budžetski deficit grada iz 2022. godine koji je uvršten u rebalans budžeta za 2023. godinu,

– 974 787 KM je probijanje budžeta za plate u 2022. godini koje je takođe uvršteno u rebalans budžeta za 2023. godinu,

Dakle, naša štedljiva gradska uprava je u 2022. godini napravila deficit od PREKO TRI MILIONA KM, koji je sada pokušala upakovati u rebalans za 2023. godinu.

Takođe, budžetski okvir pojedinih stavki kojima pojedinac dijeli novac bez ikakve procedure je višestruko probijen i rebalans je trebao poslužiti upravo da se i to nezakonito postupanje legalizuje.

Na primjer:

– Tekuće pomoći u kabinetu gradonačelnika sa budžetom planiranih 35 hiljada, na 400 hiljada KM,

– Reprezentacija u kabinetu sa budžetom planiranih 30 na 90 hiljada KM,

– Jednokratke pomoći klubovima iz rezerve sa budžetom planiranih 30 hiljada na 385 hiljada KM,

– niz drugih stavki.

Pored toga, javna rasprava po rebalansu budžeta je održana u jednom danu, ZA NIKOLjDAN i primjedbe budžetskih korisnika apsolutno nisu uvažene. Čak je prisutnima rečeno DA OD REBALANSA I PRIMJEDBI NEMA NIŠTA JER JE SAV TAJ NOVAC VEĆ POTROŠEN.

SRAMOTNO!

IMAJUĆI U VIDU SVE NAVEDENO, NIJE ČUDO DA SU SAMO 3 OD 31 ODBORNIKA GLASALI ZA REBALANS.

Pošto smo znali da je činjenično i pravno stanje takvo, pripremili smo amandman kojim smo u budžetu za 2024. godinu do poslednje marke obezbijedili nedostajuća sredstva iz 2023. godine za:

– subvencije za djecu u privatnim vrtićima,

– subvencije za novorođenu djecu,

– doznake roditeljima za prevoz učenika osnovnih i srednjih škola,

– stipendije učenicima i studentima,

– za druge stavke poput poljoprivrede, sporta, zdravstva, udruženja od opšteg interesa itd.

Usvajanjem ovog amandmana stekli su se uslovi da se svi NEOPRAVDANO napravljeni dugovi prema roditeljima isplate prvi naredni radni dan. Kažem NEOPRAVDANO, zato što odgovorno tvrdim da se sve to moglo isplatiti i u 2023. godini, jer su na velikom broju stavki u budžetu probili predviđene iznose i po više desetina puta. Za to je bilo novca, a za roditelje nije.

Iz gradske uprave odlučili da ne izvrše uplate i da sve ove kategorije pokušaju uvući u svoju političku manipulaciju, što se kasnije i pokazalo na dan održavanja sjednice.

Dešavanja u Bijeljini

izvor: desavanjaubijeljini.com

  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име