U Skupštinskoj sali Centra za kulturu “Semberija” održana je 26. sjednica Skupštine Grada Bijeljina na kojoj je najviše diskusije izazvala tačka Prijedlog rezolucije i zaštiti i nepovredivosti prava RS i jedinica lokalne samouprave u RS, koja je na kraju i usvojena.

Prijedlog rezolucije o zaštiti nepovredivosti prava Republike Srpske i jedinica lokalne samoprave Republike Srpske koju je predsjednik Đurđević predstavio juče na konferenciji za medije, usvojen je sa 27 glasova ZA.

Tačka koja nije dobila podršku odbornika u Skupštini Grada Bijeljina je Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 01.01. do 03.09.2023.godine.

Nakon duže rasprave, odbornici su odlučili da se pomenuta tačka ne usvaja iz razloga, jer su probijene budžetske stavke, dok sa druge strane nije bilo kapitalnih ulaganja.

“Većina odbornika je glasala protiv usvajanja ovakve odluke, a kao razlog navedeno je to što se iz Izvještaja jasno vidi da su samo u prvih devet mjeseci budžetske stavke probijene za preko 3,1 milion konvertibilnih maraka, čime je prekršen Zakon o fiskalnoj odgovornosti, Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske, Odluka o budžetu Grada Bijeljina, Odluka o izvršenju budžeta Grada Bijeljina, kao is vi prateći akti koji idu uz ove zakone i odluke. Takođe je vidljivo da je veoma mali procenat realizacije svega što se odnosi na kapitalne investicije u našem gradu, oko 1,5 miliona konvertibilnih maraka od preko 10 miliona koji su bili odobreni. S druge strane, sve što se odnosi na neke tekuće stvari, odnosno, kupovinu naklonosti, tu je budžet mnogostruko probijen. O tome svjedoči podatak da je za 3,1 milion maraka probijen budžet u samo prvih devet mjeseci. Takođe, za lična primanja za prvih devet mjeseci odobreno je 8,7 miliona, a utrošeno je 11,4 miliona. Dakle, 2,7 miliona u devet mjeseci je utrošeno više”, rekao je Đurđević.

Kada je riječ o Prijedlogu odluke o kratkoručnom kreditnom zaduženju Grada Bijeljina za izmirenje štete koja je nastala usljed olujnog nevremena na području grada Bijeljina, Skupština Grada je donijela odluku da usvoji Prijedlog odluke kako bi pomogla svim ljudima koji su pretrpjeli štetu.

“Kao zaključak je takođe usvojeno da se spisak svih lica koja su pretrpjela štetu objavi na web sajtu našeg grada, da to bude jasno, pregledno, transparentno kolika je šteta pretrpljena, koliko će novca svakog od tih lica iz budžeta dobiti, jednostavno da se otvori mogućnost da neko ko je eventualno pretrpio štetu, a nije se našao na spisku, da može jednostavno to da uradi. Takođe, konstatacija jednog kolege odbornika je bila da postoji veliki pritisak u javnosti, recimo po isplati štete za afričku kugu svinja, prije svega od ljudi iz Gradske uprave Grada Bijeljina, a kad je u pitanju olujno nevreme koje je bilo prošlo ljeto – ta sredstva nisu uplanjena uopšte u budžet za 2024. godinu od strane predlagača budžeta. I ta isplata će vjerovatno biti krajem godine. Dakle, za štete koje treba da isplati Grad, nije problem da se čeka i po godinu i po dana, a sa druge strane vidimo dvostruke aršine što se tiče nekih drugih šteta koje će biti isplaćene do kraja februara”, istakao je Đurđević.

On je takođe istakao da je razriješen je direktor Centra za socijalni rad koji je početkom mjeseca otišao u penziju, odnosno rješenje o razrešenju je deklarativnog karaktera.

„Do izbora novog direktora, funkciju će obavljati zamjenik direktora, Goran Marković koji ima potpuno sva ovlaštenja direktora tako da Centar za socijalni rad u tom smislu i njegovi korisnici neće trpiti nikakvu štetnu posljedicu. Proveden je i sav postupak konkursa za izbor direktora Muzeja Semberija i novi direktor Muzeja Semberija će biti Momčilo Koprivica, kao i do sad. Odbornici Grebić, Željko i Mastilo Slaviša su položili svečanu zakletvu, dobili su mandate, ta čitava procedura oko njihovog imenovanja je završena dok će nova odbornica sa liste SNSD-a Tatjana Perić mora se očekati još nekoliko dana dok se i u njenom slučaju provede kompletna procedura“, zaključio je Đurđević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име