ĐURĐEVIĆ: Gradonačelnik ne preza od kršenja zakona, a „štanca“ krivične prijave – Nismo dozvolili da uzme skupštinski pečat (video)

Datum:

Share post:

Povodom krivičnih prijava koje je danas Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio protiv predsjednika i sekretara Skupštine Aleksandra Đurđevića i Dejana Blagojevića, predsjednik Skupštine je organizovao konferenciju za medije, gdje je naveo da su ove krivične prijave posljedica nerealizovanja radnje „uzimanja skupštinskog pečata“.

Gradonačelnik Bijeljine podnio krivične prijave protiv predsjednika i sekretara Skupštine Grada

„Gradonačelnik je u toku ove sedmice pokušao da oduzme skupštinski pečat Skupštini Grada Bijeljina u čemu smo ga spriječili sekretar Skupštine i ja i to je jedini razlog zašto je podnesena krivična prijava. Skupštinski pečat je važan iz razloga što je članom 2, tačka 3 Pravilnika o načinu sprovođenja opoziva Gradonačelnika Grada Bijeljina predviđeno da Komisija za opoziv u svom radu koristi pečat Sklupštine Grada, jer se radi o komisiji koju je formirala Skupština Grada. Sva akta Komisije, glasački listići i ostalo u radu Komisije mora biti pečatirano pečatom Skupštine Grada kako je navedeno ovim Pravilnikom“, rekao je Đurđević i dodao:

„Ovo je još jedan dokaz da Gradonačelnik ne preza apsolutno ni od čega da spriječi da dođe do izražavanja volje naroda. Postavljam pitanje „Zašto se bojite volje naroda? Zašto radite sve da opstruišete volju naroda na koju se pozivate?“ i poručujem da, pored svih pritisaka koje vršite na Komisiju (koja je ista ona Komisija koja je na neki način bila Komisija kada je Gradonačelnik izabran za Gradonačelnika), pored mobinga koje određeni radnici u Gradskoj upravi trpe, da će do referenduma doći i narod će imati priliku i mogućnost da iskaže svoju volju i mi ćemo tu volju poštovati. Kada je u pitanju formalno-pravni dio, u radu predsjednika i sekretara Skupštine nema elemenata krivičnog djela koja se navode. Odredbe o raspolaganju pečata su decidno normirane Zakonom o pečatima organa institucija RS, gdje je navedeno da je rukovodilac organa ili institucije nadležan da upravlja pečatom, da se stara o pečatu i njegovoj upotrebi. S druge strane, Zakonom o lokalnoj samoupravi, član 36 i 43 je određeno da je Skupština Grada organ jedinice lokalne samouprave, te da predsjedsnik Skupštine Grada predstavlja i zastupa Skupštinu Grada. Dakle, rukovodilac organa ili institucije je ovlašten da raspolaže pečatom“, istakao je Đurđević.

Kako je objasnio, Skupština Grada je organ lokalne samouprave podjednako kao što je i Gradonačelnik organ jedinice lokalne samouprave, tako da u tom smislu nema ništa sporno i da proističe da je Skupština Grada, odnosno predsjednik Skupštine ovlašten da se stara i o korištenju pečata.

„Zamislite apsurdnu situaciju (dva različita organa), da Gradonačelnik ima pravo i mogućnost da oduzme pečat Skupštini, pogotovo u ovom procesu kada je opoziv i kada pečat Skupštine mora da se koristi za pečatiranje svih akata koje donosi Komisije, pa i glasačkih listića“, naveo je Đurđević.

Kako je dalje naveo, „Gradonačelnik zaboravlja da je lažno prijavljivanje krivičnog djela, takođe, krivično djelo“.

„U narednom periodu očekujem da, ne samo ovo lažno prijavljeno krivično djelo, već i mnoga druga lažno prijavljena djela od strane Gradonačelnika dobiju svoj epilog kao krivično djelo lažnog prijavljivanja. Imate Gradonačelnika koji „štanca“ krivične prijave, a ne preza od kršenja zakona što smo vidjeli i po pitanju nezakonitih realokacija, po pitanju nezakonitih zapošljavanja. Sada imamo informaciju da novih 50 do 60 radnika treba da se zaposli u Gradskoj upravi. Dakle, ne prezate od kršenja zakona, a „štancate“ krivične prijave. Sasvim je sigurno da strah od volje naroda i opstrukcija na svim novoima jasan pokazatelj da je Gradonačelnik u paničnom strahu od te volje naroda i radi sve da do nje ne dođe, ali do volje naroda će doći i 19. marta ćemo poslati u prošlost ovu politiku podjela, politiku sukoba, politiku mržnje koju sije Gradonačelnik prethodne dvije godine i da će Grad Bijeljina konačno moći da se pokrene sa „mrtve tačke“ u kojoj stroji već preko dvije godine“, zaključio je Đurđević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...