Djevojčice dolaze u kratkim suknjama, a dječaci u bermudama: Ovo su pravila oblačenja u školama, ako nisu ispoštovana NEOPRAVDANI ČAS

Datum:

Share post:

Nema ko se nije obradovao proljećnim temperaturama iznad 20, pa skoro i 30 stepeni. Ovaj period najpopularniji je kod školaraca: bliži se kraj školske godine, lijepo i sunčano vrijeme idealan je trenutak da se tinejdžeri raskomote i uživaju u majicama, bermudama i šorcevima!

Međutim, problem može da nastane kada je odlazak u školu u pitanju i kada na scenu stupaju pravila oblačenja ili čuveni dres-kod.

FOTO:  FACEBOOK/XIII BEOGRADSKA GIMNAZIJA / SCREENSHOT

U suprotnom, u pojedinim obrazovnim ustanovama gdje se ovo striktno poštuje, đaci rizikuju da budu vraćeni kući uz neopravdani izostanak.

– Moram priznati da sam u čudu kada prođem pored obližnje srednje škole i vidim đake u šorcevima i bermudama, a djevojčice u mini suknjama, kako ih uopšte puštaju na nastavu. A ništa bolja situacija nije ni sa najstarijim razredima u osnovnoj školi – kaže Beograđanka Nataša V.

“Dolaze na čas kao da idu na utakmicu”

Među prvima je radikalniji pristup u borbi sa slobodnijim stilom odjevanja mladih i odjećom koja ne priliči školama primijenilo rukovodstvo Trinaeste beogradske gimnazije, koje je pred početak školske 2023/24. donijelo jedan od najstrožih pravilnika o oblačenju učenika.

Prema njemu, đacima je zabranjeno da na časove dolaze:

u bermudama i šorcevima

trenerkama

mini-suknjama

majicama na bretele i drugoj odjeći koja se ne smatra prikladnom

Među zabranjenom odjećom, možda pomalo iznenađujuće, našle su se i dukserice sa kapuljačama, ali je potom stiglo objašnjenje da može, ali da kapuljača ne smiju da nose na glavi dok su u školi

Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije, ranije je za Blic rekao da je razlog za uvođenje pravilnika o odjevanju taj što su učenici na nastavu dolazili “kao da idu na utakmicu ili trening”. Rukovodstvo škole je odlučilo da objavi i plakat na kojem je slikovito prikazano u kojoj odjeći je zabranjeno dolaziti u školu.

Kompromis ako baš bude 33-34 stepena

Ovim pravilnikom zabranjeno je da učenici u školu dolaze u majicama na bratele, trenerkama, šorcu i bermudama, mini suknji, prekratkim majicama, duksericama sa kapuljačama i helankama.

Naravno, pitanje je da li djeca sada poštuju ta pravila.

– Ništa se sada nije promijenilo u pogledu pravila kodeksa. I dalje važe ista ona koja smo uveli na početku ove školske godine. Farmerke djeca mogu da nose uvijek, one su za sve vremenske uslove, kao i platnene pantalone ili suknje. Bermude i dalje nisu dopuštene. Ali kada smo imali sastanak sa đačkim parlamentom, dogovorili smo se da napravimo neke ustupke ako bude baš toplo, sa temperaturama iznad 33, 34 stepena – rekao je Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije.

Kako kaže, i dalje poneki učenik dođe neadekvatno obučen, ali uz opomenu se sve riješi.

– Juče sam vidio jednog učenika u trenerci, a to je sada u odnosu na ranija vrijemena – izuzetak. Djeca se kulturnije i pristojnije oblače. Drago nam je da smo mogli da poslužimo kao primjer drugim školama, iako smo mi to uradili u našoj školi bez cilja da širimo to dalje. Ali zahvaljujući medijima, za ovo se pročulo i roditelji i djeca su to lijepo prihvatili – objašnjava on.

“Dječaci problematičniji od djevojčica”

Kako kaže, najefikasnije je da svaka škola uvede pravilnike oblačenja i da kontroliše da li djeca to i poštuju.

– Prošao sam nedavno ispred Mašinskog i Fakulteta tehničkih nauka i svi studenti su bili pristojno obučeni. Mi u srednjim školama učimo i pripremamo mlade za ono što ih čeka na fakultetu, a to je pristojno oblačenje prije svega. Nasuprot tome, u osnovnim školama ne bi trebalo da bude striktnih kodeksa oblačenja, jer su ipak tu djeca manjih uzrasta, isprljaju se, jurcaju svuda, padaju, ali ipak, odjevanje bi moralo da bude pristojno – podvlači Vučković.

Stereotipno ili ne, uvreženo je mišljenje da su djevojčice te koje češće ne poštuju pravila oblačenja u školama, a da to nije tačno, tvrdi Marija Miletić, direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije, koja kaže da su dječaci ti koji češće krše kodeks oblačenja.

– Dječaci vode sa svojim bermudama, tako da ćemo naredne školske godine da bermude potpuno ukinemo pošto ne možemo da se dogovorimo da li su bermude iznad ili ispod kolena. Ako se obuku neprimjereno, vratimo ih kući, pa djeca zato dolaze sa spremnim farmericama u rancu – kaže Miletićeva.

Tri odjevna predmeta svuda su i uvijek zabranjena

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija je objasnio da pravilnici o oblačenju postoje u svim školama.

– To nije samo slučaj u Trinaestoj ili Četrnaestoj gimnaziji, tu je Medicinska škola, kao i gimnazija u kojoj ja radim. Ti pravilnici su jednoobrazni, ali postoje određeni kodeksi koji podrazumevaju šta tačno učenici ne smijeju da nose. Negdje može trenerka, negdje ne može, ali su šorcevi, kratke suknje, dekoltirana garderoba zabranjeni svuda – kaže Markov.

Prema njegovim riječima, pravilnici o oblačenju nemaju nikakvog smisla ako se ne primjenjuju adekvatno.

– Ključno je da li se to i primjenjuje u praksi, odnosno da li će nastavnik kada vidi učenika da je neadekvatno obučen, odlučiti da ga vrati kući na presvlačenje. To znači da će učenik za taj izostanak dobiti neopravdane, odnosno za časove koje je propustio dok se vratio do kuće da se presvuče i nazad – podvlači Markov.

Crna Gora: Mole đake da idu da se presvuku

Kodeks oblačenja u školama nije srpski specijalitet. Slična situacija je i u Crnoj Gori.

– Pravila pristojnog oblačenja vidno su istaknuta u većini škola, ali to ne znači da se uvijek i poštuju. Praćenje modnih trendova, ali i topliji dani često opredijele starije osnovce i srednjoškolce da pokušaju da u školu uđu u otvorenoj obući, kraćim bermudama ili majicama. Kad se tako nešto desi, kažu iz podgoričkih škola, najprije upozore učenike i zamole ih da se vrate kući i presvuku. Ukoliko se ponovi, učeniku ili učenici je tog dana zabranjeno da pohađa nastavu – prenose podgoričke “Vijesti”.

“Kao da dolaze na modnu pistu…”

I predsjednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić u više navrata je ukazivao da srednjoškolke danas sve manje poštuju kodeks oblačenja, pa u školu dolaze kao da su pošle na modnu pistu.

– Ne znam da li je uticaj rijaliti šoua ili holivudskih zvijezda, ali učenice sve više dolaze kao da su krenule na modnu pistu. Iako svaka škola ima svoj kodeks oblačenja i ponašanja, i to je čak svuda i slikovito istaknuto, djevojčice sve više na nastavu dolaze obučene provokativno i toliko našminkane da to ne dolikuje školskom uzrastu – rekao je Antić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...

U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na...