Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je u Velinom Selu, manifestaciju “Dani polja strnih žita”, na imanju domaćina Ilije Lazića. Prikazan je ogled sa 38 sorti pšenice i četiri sorte tritikalea, a ogledi su postavljeni u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva.

– Zadovoljan sam jer su ove godine većina pšenica dobre, ali još uvijek je nezgodno govoriti o pravom prinosu. Očekujem da će biti dobar, a za vrijeme žetve i vaganja znaće se koja je najbolja sorta. Što tiče cijena, košta nas dosta, tako da, ako bude loša cijena, onda je rad uzalud. Poljoprivrednik mora kupiti sjeme pšenice, đubrivo, prihranu, prskanje protiv korova i bolesti u proljeće, zaštita od fuzarije klasa itd. Sve to košta, a ako bi bila prošlogodišnja cijena, preko 30 KM, bilo bi dobro, a ako ne, onda će sve otići u ulog”, rekao je Lazić koji stalno sije 20 hektara kukuruza i 20 pšenice i među boljim je sa prinosom.

Dijana Jović Damjanović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva Banja Luka, rekla je da se trude da pruže sve usluge i znanje poljoprivrednim proizvođačima, što podrazumijeva primjenu agrotehnike, zaštitu i prihranu. 

– Savjetujemo da se uvijek treba izvršiti sva potrebna agrotehnika, zaštita i prihrana, ali bez toga nema kvalitetnog roda. Očekujemo i nadamo se kvalitetnom zrnu, kako bismo imali prinos od osam do devet tona”, rekla je Jović Damjanović i dodala da su ove godine podsticaji bili 500 KM po hektaru, te da je bilo više zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača u odnosu na prethodnu godinu.

Doktor Dragan Zarić, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Poslovna jedinica Bijeljina, očekuje da će prinos biti preko šest do sedam tona, što je prosjek, te istakao da je zadovoljavajuće stanje nalivanja zrna

– Sve mnogo zavisi od primjena agrotehnike, a veliki broj proizvođača nije to uradio, tako da će kombajn i vaga reći sve”, rekao je Zarić i dodao da smatra da će žetva krenuti i ranije, s obzirom kakvo je vrijeme

Zoran Maletić, šef Područne kancelarije Bijeljina, pri resornom ministarstvu, rekao je da se na oglednim poljima pokazuje poljoprivrednicima koje su to sorte koje daju najbolje prinose i koje su najkvalitetnije i najotpornije.

– Poljoprivrednici su počeli slušati struku, što me raduje, jer ne možemo nešto zasnivati na sortama od prije i do pedeset godina. Nove sorte daju mnogo veće prinose i kvalitetnije zrno, tako da su i fiksni troškovi proizvodnje manji, što utiče na rentabilnost proizvodnje”, rekao je Maletić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име