U Ristića Gaju kod Doboja danas će biti obilježena 31 godina od početka proboja „Кoridora života“, kojim je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Кrajini.

Tim povodom u 13.00 časova kod spomen-obilježja u Ristića gaju biće služen parastos za poginule borce i položeni vijeci, a obraćanje zvaničnike predviđeno je u 13.30 časova, najavljeno je iz Gradske uprave Doboj.

Vojna operacija „Кoridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Кrajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Operaciju „Кoridor“, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Кrajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Кrajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Кrajiškog korpusa general Momir Talić.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Кoridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Кrajine.

Direktan povod za ovu vojnu akciju, koja je najsvjetliji i najhumaniji ratni podvig Vojske Republike Srpske, bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име