Danas katolici obilježavaju Svetog Valentina i Dan zaljubljenih

Datum:

Share post:

Postoje različite teorije o poreklu Svetog Valentina, ali najpopularnija teorija je iz vremena Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija II, 270. godine n.e.

Dan zaljublenjih, Sveti Valentin se proslavlja 14. februara i spada u datume koje obeležavaju Katolička i Protestantska crkva, dok Pravoslavna crkva ovog dana obeležava Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.

Zvanično nije utvrđeno ko je bio Valentin, tačnije postojala su tri mučenika sa imenom Valentin.

Ipak se najčešće pretpostavlja da se radi o Valentinu iz vremena Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija II, 270. godine n.e. 

Klaudije, naime, nije želeo da se muškarci žene dok traju ratovi jer je verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Biskup Valentin se protivio tome i organizovao je tajna venčanja. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. Februara. 

Dok je boravio u zatvoru, napisao je ljubavno pismo stražarevoj ćerki, a na kraju pisma stajalo je „od tvog Valentina“. 

Mnogi veruju da je simbol X postao sinonim za poljubac u srednjem veku . Oni koji nisu umeli da se potišu pisali bi znak X umesto potpisa. Potom bi poljubili svoj „potpis“ u znak iskrenosti.

Devojke su tokom srednjeg veka jele bizarne namirnice na dan Svetog Valentina kako bi sanjale svog budućeg supruga.

U srednjem veku mladi muškarci i žene izvlačili su imena iz činija da bi pronašli svog para za taj dan. To ime bi nosili zakačeno za rukave tokom cele nedelje da bi svi ostali mogli da vide. To je koren izraza na engleskom jeziku „nosiš srce na rukavu“. Godine 1537. engleski kralj Henri VII zvanično je proglasio 14. februar za praznik Svetog Valentina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nationalgeographic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...