Danas katolici obilježavaju Svetog Valentina i Dan zaljubljenih

Datum:

Share post:

Postoje različite teorije o poreklu Svetog Valentina, ali najpopularnija teorija je iz vremena Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija II, 270. godine n.e.

Dan zaljublenjih, Sveti Valentin se proslavlja 14. februara i spada u datume koje obeležavaju Katolička i Protestantska crkva, dok Pravoslavna crkva ovog dana obeležava Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.

Zvanično nije utvrđeno ko je bio Valentin, tačnije postojala su tri mučenika sa imenom Valentin.

Ipak se najčešće pretpostavlja da se radi o Valentinu iz vremena Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija II, 270. godine n.e. 

Klaudije, naime, nije želeo da se muškarci žene dok traju ratovi jer je verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Biskup Valentin se protivio tome i organizovao je tajna venčanja. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. Februara. 

Dok je boravio u zatvoru, napisao je ljubavno pismo stražarevoj ćerki, a na kraju pisma stajalo je „od tvog Valentina“. 

Mnogi veruju da je simbol X postao sinonim za poljubac u srednjem veku . Oni koji nisu umeli da se potišu pisali bi znak X umesto potpisa. Potom bi poljubili svoj „potpis“ u znak iskrenosti.

Devojke su tokom srednjeg veka jele bizarne namirnice na dan Svetog Valentina kako bi sanjale svog budućeg supruga.

U srednjem veku mladi muškarci i žene izvlačili su imena iz činija da bi pronašli svog para za taj dan. To ime bi nosili zakačeno za rukave tokom cele nedelje da bi svi ostali mogli da vide. To je koren izraza na engleskom jeziku „nosiš srce na rukavu“. Godine 1537. engleski kralj Henri VII zvanično je proglasio 14. februar za praznik Svetog Valentina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nationalgeographic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zatvoreni 22. „Dani komedije“ – Najbolji banjalučki „Hrkači“

Pozorišni festival “Dani komedije”, 22. po redu, otvoren je 27. marta u Bijeljini predstavom “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike...

SRETEN VUČKOVIĆ: Na području Semberije planirano je da ove godine bude zasijano oko 32.500 hektara zemlje (video)

Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za portal Dešavanja u Bijeljini govorio...

Francuska arhitektura u Bijeljini

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena izložba posvećena francuskoj arhitekturi, kao završni događaj prvih Dana...

Sedma „Primavera“ u Bijeljini (foto)

U Etno-selu „Stanišići“ u toku je sedmi međunarodni muzički festival „Primavera“. Organizator je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”. Manifestacija...