Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika.

Riječ „tiron“ znači regrut, a sve muke ovog svetitelja počele su kada je pošao u vojsku. Kada je regrutovan i kada je započeo svoju vojničku službu u Amasiji, započeo je progon hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom.

Teodor nije želio da prikrije da je i on hrišćanin, pa je bio bačen u tamnicu. Sudija je pokušao Teodora da izmori glađu, ali se Teodoru u samici javio Hristos i rekao mu: „Ne boj se, Teodore, ja sam sa tobom, ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, vječnom i neprolaznom, zajedno ćemo biti na nebesima“.

Tada su se Teodoru u tamnici javili i anđeli, a stražari kad su ih ugledali silno su se uplašili. Teodor je tada bio osuđen na smrt i bačen u oganj. Upokojio se 306. godine. Sveti Teodor Tiron je hrišćanski svetitelj, velikomučenik, ali i zaštitnik grada Venecije.

Mošti svetog velikomučenika Teodora Tirona nalaze se u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori, zadužbini Đurađa Brankovića.

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Teodora. Vjeruje se da je Sveti Teodor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...