Danas je Međunarodni DAN MUŠKARACA

Datum:

Share post:

Već 24 godine svakog 19. novembra obeležava se Međunarodni dan muškaraca koji ima za cilj prevazilaženje rodnih razlika i doprinosu rodnoj ravnoteži.

Ovaj praznik je prvi put obeležen 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država širom sveta.

Obeležavanje svetskog Dana muškaraca ima za cilj da istakne pozitivne muške uzore, njihov doprinos porodici i okruženju, kao i njihova dostignuća. Za to je zaslužan doktor Džerom Tilaksing koji je, proučavajući muško-ženske odnose, shvatio da ne postoji dan posvećen „jačoj polovini“, već samo Dan očeva, ali kao što svi znamo, to predstavlja samo određeni procenat muške populacije.

Pomenuti praznik stavlja poseban akcenat i podiže svest o povećanju brige o mentalnom i fizičkom zdravlju muškaraca i dečaka, što oni vrlo često zanemaruju. Životni vek prosečnog muškarca često sa sobom donosi velika opterećenja i stres, što značajno utiče na njihovo sveopšte zdravlje.

Obeležavanjem svetskog Dana muškaraca ujedno se skreće pažnja na istraživanja koja kažu da muškarci uglavnom imaju kraći životni vek od žena i da bi trebalo veću pažnju da posvete sebi i svom zdravlju. Statistika govori i da su žene odgovornije kada je u pitanju zdravlje, a trebalo bi podjednako da se čuvamo.

Tokom godina, svetski Dan muškaraca stekao je potporu mnogih pojedinaca i udruženja poput Ujedinjenih nacija.

To je prilika za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dečacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za decu.

U 21. veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu i patrijarhatu. Učešće muškarca, kao saveznika i partnera je veoma značajno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Bijeljine posjetio Mjesne zajednice Čengić, Obrijež, Gornju i Srednju Čađavicu (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima je obišao Mjesne zajednice Čengić, Obrijež, Gornju i Srednju Čađavicu te se...

NEŠIĆ: Bošnjački ministri tražili dodatno usaglašavanje o sastavu pregovaračkog tima sa Fronteksom

Vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara o prijedlogu sastava pregovaračkog tima sa Еvropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu...

Rukometašice Srbije preko Čilea izborile drugu fazu Svjetskog prvenstva

Ženska rukometna reprezentacija Srbije plasirala se u narednu fazu Svjetskog prvenstva pošto je u meču trećeg kola Grupe...

LOPARE: STRUČNI SKUP O UPRAVLJANJU STAKLENIM OTPADOM

U Loparama je održan stručni skup iz oblasti upravljanja staklenim otpadom, koji je organizovalo lokalno Javno komunalno preduzeće...