Danas su se navršile 24 godine od kada su NATO bombarderi kasetnom municijom ubili trogodišnju Milicu Rakić u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, a ova djevojčica postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju

Te kobne večeri, 17. aprila 1999. godine, oko 21 sat zvuk sirena nadvio se nad prestonicom, što je značilo samo jedno – počinje vazdušna opasnost!  Devojčica je poginula kada ju je pogodio geler u kući u Batajnici.
 
Stanovnici Srbije nikako ne mogu da izbrišu iz sećanja taj 24. mart 1999. godine i trajno će ostati urezano u sećanje tih 78 dana bombardovanja!
 
Procenjuje se da je tokom NATO agresije stradalo između 1.200 i 4.000 ljudi, a trogodišnja devojčica Milica Rakić postala je večiti simbol stradanja nevinih žrtava!


 
Milica, devojčica iz Batajnice, danas bi imala 27 godina. Te kobne večeri, 17. aprila, oko 21 sat zvuk sirena nadvio se nad prestonicom, što je značilo samo jedno – počinje vazdušna opasnost. Mala Milica spremala se za spavanje, majka ju je stavila na nošu i otišla u sobu da joj pripremi krevet za spavanje.
 
Umesto odlaska u krevet, mala Milica otišla je zauvek. Raketa pogađa kuću porodice Rakić, a geleri lome staklo od kupatila u kome je sedela Milica. Vrata na kupatilu su bila otvorena. Začula se jaka detonacija, stakla su popucala, pločice i fasada, sve se razletelo!


 
Kako je ranije ispričao Žarko, tata stradale devojčice, on je utrčao u kupatilo. Dete mu je ležalo mrtvo na podu, oko nje je bilo prepuno krvi, ali nadao se da je Milica i dalje živa… Uzeo ju je u ruke, sjurio se niz stepenice, odneo je u auto i prevezao u bolnicu, ali tamo su mogli samo da konstatuju smrt.
 
Vest o smrti male devojčice Milice potresla je čitav narod, bol ne jenjava ni nakon 20 godina. Roditelji male devojčice snagu su našli u starijem sinu Aleksi i ćerki koju su dobili nakon Miličine smrti.
 
Spomenik Milici Rakić postavljen je u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua male Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesana je poruka: “Bili smo samo djeca”.

Malenu Milicu Rakić, koja je rođena 9. januara 1996. godine,kroz stihove od nezaborava oteo je Dobrica Erić pjesmom “Čiko ja tebe gledam sa neba” u kojoj svojim ubicama poručuje: “Da ti kažem još samo ovo. Pa idi i zaboravi me. Mama će da me rodi ponovo. I daće mi još ljepše ime!”.

Prema zvaničnim podacima tokom bombardovanja SR Jugoslavije ubijeno je 79 djece, međutim pretpostavlja se da je živote izgubilo njih najmanje 130.

 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име