Na današnji dan pre godinu dana u O. Š. „Vladislav Ribnikar“ trinaestogodišnji dečak ubio je 10 osoba – devetoro dece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

Povodom godišnjice od masovnog ubistva organizovan je program „Buđenje“, koji treba da označi početak višeslojnog procesa memorizacije, navodi Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve.

Program BUĐENjE počinje u 8.40 u Ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo.

Okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju.

Kako je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila, u jednoj prostorno-likovnoj konstrukciji oni će dostojanstveno moći da izraze svoj bol, svoje sećanje, svoju patnju. Ukazala je da će najpre to moći da učine samo roditelji i najbliži članovi porodice, a posle i građani koji budu imali tu potrebu.

Tokom celog dana građani će moći da ostavljaju cveće, pale sveće i upisuju se u knjigu sećanja u prostorima određenim za to.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

U 8.41 mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja kao sećanje na žrtve, kao i 4. maja 2024. u 22.32 kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

Od 9 do 19 u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od 9 do 19 će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u blizini spomenika Desanki Maksimović biti emitovan video-kolaž sećanja na žrtve.

U 20 će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu biti emitovan direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji Radio-televizije Srbije. Građani će imati priliku da se okupe u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sećanju i tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.

“Pozivamo građanke i građane da učestvuju u komemorativnim aktivnostima i da nam se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podelimo svoja promišljanja i osećanja, započećemo proces osmišljavanja budućeg ‘mesta sećanja‘ na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023.“, zaključio je Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Nedelja sećanja i zajedništva u školama od 7. do 10. maja

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

„Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima“, navedeno je tada u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име