Dame RSS poručile uoči 8. marta: Priznatost žena u društvu mora biti veća (foto)

Datum:

Share post:

Aktiv žena Republičke stranke Srpske (RSS) organizovao je večeras u Muzeju Semberije događaj pod nazivom „Ženski aktivizam“ na kojem je poručeno da su žene prisutne u svim sferama života, da svojim aktivizmom, obrazovanjem i trudom pokazuju da mogu biti ravnopravne sa muškarcima, ali da njihova priznatost i vidljivost u društvu moraju biti mnogo veće.

Članica Aktiva žena RSS Ivana Stanišić istakla je da su žene stub svake zajednice, te da se shodno tome njihov glas mora čuti mnogo jače.

– Želimo da što više žena pokaže da su prisutne, da svakodnevno doprinose porodici, domaćinstvu, poslu na kojem rade, lokalnoj zajednici. Kao odbornica u Skupštini grada Bijeljina mogu da primijetim da je mali broj žena u skupštinskim klupama, iako smatram da mi imamo mnogo veće razumijevanje i empatiju prema nekim pitanjima sa kojima se društvo suočava, kao što su na primjer socijalne kategorije stanovništva – rekla je Stanišićeva.

Ona je naglasila da je u okviru večerašnjeg događaja u Muzeju postavljena izložba „Zaslužna žena Semberije“ u saradnji sa Fondacijom Lara, koja treba da podsjeti građane Bijeljine da su i žene stvarale Semberiju svojim zalaganjem i kvalitetima koje posjeduju.

Projektna koordinatorka u Fondaciji „Lara“ Ljilja Lukić rekla je da joj je drago što su žene iz Republičke stranke Srpske odlučile da povodom 8. marta ponovo ožive izložbu i skrenu pažnju na postignuća žena iz Semberije.

– Od 2015. godine, ženski lobi koji je formirala Fondacija „Lara“ svake godine izabere pet žena koje dobiju priznanje „Zaslužna žena“ od Grada Bijeljina, tako da će ova izložba biti dopunjavana novim licima i pričama svake godine. Treba raditi na jačanju i osnaživanju žena iz marginalizovanih grupa, prije svega mislim na žene žrtve nasilja, Romkinje, žene koje žive u ruralnim područjima, jer je njihov položaj veoma težak. Žene u politici su naši saveznici u pokušaju da poboljšamo prava žena žrtava nasilja i ostalih, i trudimo se da društvo ima više osjećaja za njihove probleme, te da zakonska podrška bude bolja – navela je Lukićeva.

Sanja Drinić iz Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke GEA istakla je da su događaji koji govore o temama ženskog aktivizma veoma važni, kako bi se ukazalo na to da žene nikada ne smiju da se predaju, ali da im je u toj borbi neophodna podrška institucija.

– Kada govorimo o karcinomu dojke, taj problem je nažalost veoma prisutan u savremenom društvu, ali da bismo progovorile o njemu i da bismo dobile pomoć, recimo u osnivanju centra za psihološku podršku tokom procesa liječenja, moramo o tome pričati javno. Zato mi je drago što su i predstavnice našeg udruženja večeras ovdje – poručila je Drinićeva. 

Prisutnima se obratila i Tatjana Kerović koja je članica Republičke stranke Srpske i jedna od dobitnica priznanja „Zaslužna žena“.

– To priznanje sam dobila 2022. godine i drago mi je što je neko prepoznao moj trud i rad. U svojoj karijeri sam radila osam godina kao komandir Policijske stanice Janja i nadam se da sam pokazala da žene mogu biti „rame uz rame“ sa muškarcima. Na prostoru Semberije živi mnogo sposobnih i energičnih žena iz svih oblasti, ali sve dok mi budemo uoči 8. marta isticale važnost ravnopravnosti, to će značiti da ima prostora da se nešto nadograđuje i popravlja – upozorila je Kerovićeva.

Nakon obraćanja i zvaničnog otvaranja izložbe „Zaslužna žena Semberije“, prisutne dame i mnogobrojni gosti nastavili su razgovor o ženskom aktivizmu, ravnopravnosti, ženskim ljudskim pravima i drugim temama, a Aktiv žena RSS poželio je svim ženama Bijeljine i Semberije srećan 8. mart – Međunarodni dan žena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

Tokom većeg dijela dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, vrlo toplo i vjetrovitije. Kasnije tokom podneva i...

Bijeljinski gimnazijalci u akciji “April – mjesec čistoće“ u organizaciji Gradske upravi i PED “Majevica“ (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović se zahvalio profesorima i učenicima Medicinske i poljoprivredne škole, Gimnazije “Filip Višnjić” i Ekonomske...