Da li znate šta je to "sindrom mrtve guze"?

Datum:

Share post:

Malo upozorenje: ako provodite veći deo dana u fotelji, vesti su loše.

Koliko vas je do sada čula za sindrom „mrtve guze“? I mi smo se sad prvi put susreli sa ovim izrazom i iskreno smo se uplašili. Znamo svi šta nam dugo sjedenje u stolici, fotelji, pred televizorom, laptopm radi ne samo našem zdravlju, već i određenim dijelovima tijela. Međutim, od sjedelačkog načina života može stradati ili da kažemo grubo „odumrijeti“ guza.

TESTNA REKLAMA

Od previše sjedenja možete skupiti takozvanu “glutealnu amneziju“, poznatu i kao sindrom mrtve guze.

Ako želite da istaknete donji dio tijela, a da pritom ne izgledate vulgarno, imamo sjajna rješenja! Sindrom se razvija kada gluteuis medius (jedan od mišića zadnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju. Još jedan razlog da što prije zaposlite ovaj mišić jer je upravo on glavni krivac za lijepo oblikovanu i zategnutu guzu.

Posljedice koje donosi ovaj sindrom (osim ne tako lijepe guze) su bol u lumbalnom dijelu kičme, kukovima, kolenima, pa čak i čukljevima. Ukoliko želite da provjerite da li ne patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test tokom kojeg morate podignuti jednu nogu u vazduh. Ako vam karlica “upadne“ u dio gdje je noga podignuta – trebalo bi da se zabrinete. To znači da je gluteus u tom dijelu tijela slabiji.

Čučnjevi, vježbe za gluteus, šetnja, trčanje samo su neki od načina da pokrenete svoju guzu i spriječite da omiljeni dio tijela postane nefunkcionalan.

Izvor: www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Predstavljeni Samsung Galaxy S23 telefoni, šta je sve novo

Južnokorejski Samsung je zvanično objavio svoju najnoviju seriju flegšip telefona, koja stiže sa određenim poboljšanjima. U okviru svoje Galaxy...

AGRO SAVJET: Kada je pravi trenutak za sjetvu rasada?

Iskusni povrtari dobro znaju kada za proizvodnju rasada koje povrće valja sijati jer su dosta zimskih dana utrošili...

U Bijeljini rođeno PET BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena su četiri dječaka i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 2. februar: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas će, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, dolaziti do prekida...