Da li znate šta je to "sindrom mrtve guze"?

Datum:

Share post:

Malo upozorenje: ako provodite veći deo dana u fotelji, vesti su loše.

Koliko vas je do sada čula za sindrom “mrtve guze”? I mi smo se sad prvi put susreli sa ovim izrazom i iskreno smo se uplašili. Znamo svi šta nam dugo sjedenje u stolici, fotelji, pred televizorom, laptopm radi ne samo našem zdravlju, već i određenim dijelovima tijela. Međutim, od sjedelačkog načina života može stradati ili da kažemo grubo “odumrijeti” guza.

Od previše sjedenja možete skupiti takozvanu ”glutealnu amneziju”, poznatu i kao sindrom mrtve guze.

Ako želite da istaknete donji dio tijela, a da pritom ne izgledate vulgarno, imamo sjajna rješenja! Sindrom se razvija kada gluteuis medius (jedan od mišića zadnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju. Još jedan razlog da što prije zaposlite ovaj mišić jer je upravo on glavni krivac za lijepo oblikovanu i zategnutu guzu.

Posljedice koje donosi ovaj sindrom (osim ne tako lijepe guze) su bol u lumbalnom dijelu kičme, kukovima, kolenima, pa čak i čukljevima. Ukoliko želite da provjerite da li ne patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test tokom kojeg morate podignuti jednu nogu u vazduh. Ako vam karlica ”upadne” u dio gdje je noga podignuta – trebalo bi da se zabrinete. To znači da je gluteus u tom dijelu tijela slabiji.

Čučnjevi, vježbe za gluteus, šetnja, trčanje samo su neki od načina da pokrenete svoju guzu i spriječite da omiljeni dio tijela postane nefunkcionalan.

Izvor: www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE proizvoda na kvantaškoj pijaci u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 1 BIJELI LUK – VREĆA 5 kg 50,00 KM 2 CRNI LUK  3 kg 6,00 KM 3 KROMPIR...

Danas je Sveti apostol Timotej

Prema legendi u koju vjeruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi...

Dnevni horoskop za 5. mart

Ovan POSAO: Na ovom polju je sve u redu, ali prenosite frustracije zbog privatnih problema na kolektiv. Potrudite se da...

PET MAGAZIN: Iskazivanje ljubavi prema mački naziva se ailurofilija

Ljubitelji mačaka nazivaju se ailurofilima. Ako imate mace u svom domu, one čine važan deo vašeg života i...