Da li ste dužni platiti drakonsku kaznu za parking iz druge države?

Datum:

Share post:

Građani koji od inostranih servisa na kućne adrese dobijaju opomene za neplaćeno korištenje parkinga, uglavnom u Srbiji, a od advokatskih kancelarija kao posrednika u naplati opomene pred tužbu, treba da znaju da se radi zakonitom i legalnom ustupanju potraživanja stranim subjektima, ali da preduzeće koje upravlja parkingom, ima pravo putem suda da naplati samo period korištenja parkinga, a nikako iznose koji su navedeni i gotovo uvijek enormno visoki, kaže za advokat Goran Vasilić.

Radi se zakonitom ustupanju potraživanja stranim subjektima i za to nije potreban pristanak dužnika, ali jeste obavezno obavještenje dužniku da je došlo do ustupanja, što skoro nikad nije slučaj u praksi.

"Umjesto toga, građani često dobijaju uznemirujuće opomene pred tužbu advokatskih kancelarija kao posrednika u naplati, sa iznosom koji na desetine puta prelazi iznos faktičkog korištenja parking usluge za sat ili dva, što je u suprotnosti sa načelom jednakog davanja, a pri tome nije obrazloženo šta sve ulazi u taj enormno visok iznos. Da budemo jasni, ukoliko niste platili ili niste produžili parking, javno preduzeće koje upravlja parkingom, ima pravo putem suda da naplati samo period korištenja parkinga koji nije plaćen, (sate) sa kamatom i troškovima postupka u slučaju suđenja, ukoliko se i materijalnim dokazima dokaže period u kome je vozilo bilo na parkingu, odnosno ukoliko se dokaže da je vlasnik upravljao tim vozilom, te ako je tužba podnesena u roku od godinu dana", naglašava Vasilić.

Odgovarajući na pitanje da li je zakonito dostavljanje ličnih podataka građana tim službama Vasilić navodi da Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH definiše da javni organi koji vode evidencije o ličnim podacima, te podatke mogu dati na korištenje trećoj strani na osnovu pisanog zahtjeva ako je to potrebno radi ostvarivanja zakonitih interesa treće strane.

TESTNA REKLAMA

Image may contain: 1 person, sitting

Međutim postoje odluke Ustavnog suda i nedavne odluke Apelacionog suda Brčko distrikta koje su zauzele stav da su poslovi parking servisa, u pogledu naplate "kazni" nezakonite, pa bi se pribavljanje podataka moglo smatrati nezakonitim, jer su sudovi jasno rekli da parking servisi ne mogu naplaćivati niti blokirati imovinu građana jer za to nemaju zakonska ovlašćenja. 

"Preduzeće nema pravo naplate za izdatu doplatnu kartu kao kaznu, kaznu za prekršaj, jer za to nemaju zakonska ovlašćenja pa čak i kad postoje odluke skupština gradova ili opština, jer ova ovlašćenja ne mogu biti iznad ustava i zakona, upravo zbog toga jer je pomenutim odlukama sudova ukazano da ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obaveze što ove kazne koje dolaze građanima suštinski jesu", zaključio je Vasilić.

Izvor: www.infobijeljina.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....