Da li se posle katoličke, sprema promena pravoslavne molitve?

Datum:

Share post:

Italijanska biskupska konferencija objavila je da se menja tekst molitve „Oče naš“. Sličnih promena neće biti u Pravoslavnoj crkvi, ocenjuje za B92 poznavalac verskih prilika profesor Slobodan Sadžakov.
Umesto dela molitve „ne dovodi nas u iskušenje“, u novoj verziji molitve Katoličke crkve izgovaraće se „ne prepusti nas iskušenju“. 
Papa je ovu promenu objasnio time da nije bog taj koji ljude dovodi u iskušenje. On je ukazao na činjenicu da je Katolička crkva u Francuskoj izmenila frazu u molitvi tako da ona glasi „ne dopusti da padnemo u iskušenje“ i naznačio da bi nešto slično trebalo primeniti i drugde. 

S obzirom na to da je reč o istom tekstu molitve, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) neće doći do ovih promena, ocenio je Slobodan Sadžakov. 

On objašnjava za B92 da je bilo pokušaja da se pojedine liturgijske procedure menjaju, kao što je to bilo na Saboru na Kritu 2016. godine. Ipak, kako kaže, sa tim se nije mnogo odmaklo, ali nije bilo ni reči o promeni molitve unutar SPC. 

„Pravoslavna i katolička crkva nisu u tom smislu istovetne niti se nužno oponašaju. Mislim da je to jedna sitna stvar za pravoslavni svet koji se trenutno bavi velikim problemima, a naročito jedinstvom, da oni ne mogu sa Pravoslavnog sabora ni da ga održe, a kamoli da bilo šta menjaju. Nema ni naznake u promenama po pitanju molitve kod nas, niti sam primetio da se o tome razgovara. U prvom planu je sada borba oko Ukrajinske pravoslavne crkve i oko rastakanja pravoslavnog jedinstva, tako da ne mislim da će se bilo šta od toga dogoditi“, zaključio je prof. Sadžakov. 
Šta vi mislite?

Izvor: B92

TESTNA REKLAMA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojena SARAJEVSKA DEKLARACIJA koja osuđuje dizanje tri prsta NENADA NEŠIĆA

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija,...

DVOROVI: Učenici generacije kumovali na školskoj slavi! (foto)

JU OŠ "Dvorovi" u Dvorovima proslavila je školsku slavu Svetog Savu. Prigodnom programom prisjetili su se lika i djela...

SVETI SAVA SVEČANO OBILJEŽEN U ŠKOLAMA NA MAJEVICI (foto)

Školska slava Sveti Sava i ove godine tradicionalno je proslavljena u centralnim osnovnim školama i njihovim područnim odjeljenjima...

Đurđević Kum slave Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljini

Danas (27. januar) se obilježava Savindan, u pravoslavnom narodu poznatiji kao Sveti Sava, a isti se obelježava u...