Da li je SDA pred velikim raskolom ako ne bude dio vlasti!?

Datum:

Share post:

Ukoliko SDA ne bude dio vlasti, ne samo na zajedničkom, već i na federalnom nivou, treba očekivati da unutarstranačko jedinstvo bude do temelja uzdrmano pa samim tim i otvoreno pitanje nekih novih kadrovskih rješenja, ali i opstanka ove bošnjačke partije.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar i član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski, analizirajući uzavrelu političku scenu u FBiH, ali i sve veću mogućnost da ova stranka nakon toliko godina ostane bez učešća u izvršnoj vlasti i na zajedničkom nivou, što je već gotova stvar, a tako i na nivou FBiH. Kako kaže, ne treba zaboraviti da SDA i dalje drži “bošnjački ključ” za imenovanje premijera i nove vlade FBiH.

– Videćemo da li će oni iskoristiti zakonske mehanizme i poluge koje su im na raspolaganju te tako minirati postignuti koalicioni sporazum “osmorke” i HDZ-a. Mislim da su i oni svjesni da ukoliko na kraju ostanu i bez izvršne vlasti na federalnim nivou da će to biti jedino veliko iskušenje za njih. Ne treba zaboraviti pomenuti da je dobar deo opozicionih stranaka, koje, kako stvari stoje, sada dolaze na vlast, upravo produkt bivših i “odmetnutih” SDA kadrova. Znači ni ranije nije bilo nekog velikog i bezrezervnog jedinstva unutar ove stranke. Ono je mnogo puta bilo okrnjeno i narušeno. To sigurno možemo očekivati i ako se ostvari za njih najcrnji politički scenario. U tom slučaju nisam baš siguran da oni mogu neokrnjeni preživati naredne četiri godine – ubijeđen je Sitarski.

Na pitanje kako gleda na sve učestalije i otvorenije prijeteće poruke čelnika SDA da “neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana”, ali i navodno izdajničku politiku “osmorke”, odnosno “trojke” te da će upravo oni biti “na čelu kolone koja će državu odbraniti”, Sitarski kaže da se radi o političkom vokabularu i retorici koji se nekada na balkanskim prostorima dobro primao, ali i priči koja je vjerovatno podstaknuta sve realnijim scenarijom – da SDA završi u opoziciji na oba nivoa vlasti.

– To više ne prolazi u toj meri. Mislim da bi im bolje bilo, pogotovo ukoliko odu u opoziciju, da preispitaju svoju politiku i programska načela, izvrše kadrovske promene, ali i promene dosadašnji modus operandi na političkoj sceni u BiH – kaže Sitarski.

Politički analitičar Pejo Gašparević smatra da iako postaje sve očiglednije da ova stranka proživljava jednu veliku krizu, ne treba nikako zaboraviti da se radi o moćnoj političkoj organizaciji, sa velikim biračkim tijelom, koja i dalje uživa veliku podršku Islamske zajednice, ali i Turske.

– Zato i ne vjerujem da se oni tek tako mogu raspasti i postati beznačajan politički faktor u BiH. Treba očekivati određene turbulencije i previranja, ali ne treba zaboraviti ni da velike stranke imaju tu sposobnost regeneracije. Vjerujem da će se to i njima desiti. Drugo pitanje je kako će završiti sve veći raskol unutar bošnjačkog političkog bića, između konzervativne SDA i SDP-a. Evropa navija za lijevo orijentisane bošnjačke stranke, a Turska za SDA – kaže Gašparević.

Osvrćući se na prijetnje pojedinih čelnika SDA i pozive na bunt, Gašparević kaže da smatra da SDA na ovaj način, osnaženom i ostrašćenom retorikom želi pokazati kako nisu u defanzivi, već naprotiv, da su i dalje jaki.

“Narodni bunt”

Potpredsjednik SDA Edin Ramić u nedavnom intervjuu za BHRT istakao je da postoje bar tri razloga zbog kojih SDA ne bi trebalo da bude u opoziciji. Prvo zbog toga što SDA ima izborni rezultat, zatim zbog toga što su joj građani dali najveću podršku te zato što na nivou FBiH bez SDA ne može biti formirana nova vlast. Ukoliko do toga dođe Ramić je upozorio da bi to izazvalo nezadovoljstvo kod naroda.

– U narodu se već osjeti reakcija i nezadovoljstvo zbog ambicija “osmorke” da formira vlast bez SDA. Ukoliko dođe do izdaje interesa države, logično je da ćemo mi predvoditi bunt naroda. Stati na čelo te kolone – poručio je Ramić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Školska biblioteka OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini u novom ruhu

Nije tajna da je naša biblioteka kutak u koji se odavno dolazi po savjet i šoljicu lijepih riječi....

114 godina od rođenja MEŠE SELIMOVIĆA – “Čovjekova nada je jača od iskustva, ne može je pokolebati tuđi neuspjeh“

Mehmed Meša Selimović (Tuzla, 26. aprila 1910. – Beograd, 11. jula 1982.) je bio jugoslovenski pisac, jedan od...

Danas počinje isplata penzija za april

Isplata aprilske penzije počinje danas u Republici Srpskoj za šta je u budžetu obezbijeđeno 147,3 miliona KM u...

MINISTAR KARAN: Zaštititi djecu kao najveće žrtve zloupotreba u digitalnom svijetu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da digitalni svijet ima svoje prednosti, ali i da...