Direktor Instagrama, Adam Moseri, se ove nedjelje oglasio povodom vječite teme „da li je Android ili iPhone bolji“, čime je ponovno pokrenuo ovu dugotrajnu debatu.

Na platformi Threads, Moseri je odgovorio poznatom tech jutjuberu Markesu Braunliju, poznatijem kao MKBHD, tvrdeći da je „Android sada bolji od iOS-a“.

Moseri nije išao u detalje zašto smatra da je Android nadmašio iOS, ali njegova izjava „sada bolji“ sugeriše da je prethodno možda više cijenio Apple-ov operativni sistem, iOS.

Od momenta kada su se prvi iPhone i Android telefoni pojavili 2007. i 2008. godine, oba operativna sistema ostvarila su enorman uspjeh. Pitanje koji operativni sistem je popularniji zavisi od toga da li se posmatra američko ili svetsko tržište.

Prema podacima istraživanja kompanije Counterpoint, sada više Amerikanaca koristi iPhone uređaje sa operativnim sistemom iOS, u odnosu na Android telefone kompanije Google. iPhone je premašio Android u septembru 2022. godine. U prvom kvartalu 2023. godine, procenjuje se da Apple drži 52% tržišnog učešća u SAD-u, dok je Samsung drugi sa učešćem od 27%. Preostali dio tržišta dijele kompanije Google, Lenovo i ostale.

Apple nije objavio najnovije podatke o broju korisnika iOS-a širom svijeta. Ali, tokom Google I/O konferencije za developere 2023. godine, potpredsjednik za upravljanje proizvodima Androida, Samir Samat, objavio je da postoji 3 milijarde aktivnih Android uređaja, piše Business Insider.

Prema procjenama kompanije Statistica, Android, koji je preferirani mobilni operativni sistem za većinu proizvođača telefona osim Apple-a, ima znatno veće globalno tržišno učešće od iOS-a, sa 70,8% učešća na tržištu u julu 2023. godine. Operativni sistem Apple-a, iOS, zauzima drugo mjesto sa 28,4% tržišnog učešća. Ove procjene uključuju i druge uređaje koji koriste mobilne operativne sisteme, kao što su tableti. Tokom predstavljanja Threads, nove Instagramove aplikacije, kompanija Meta je najavila da će aplikacija biti dostupna i za iOS i za Android. Ipak, za sada, iPhone verzija dobija nešto više pažnje – najnovije funkcionalnosti su prvo implementirane na iPhone uređajima, dok je ažuriranje za Android još uvijek neodređeno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име