U Bijeljini su danas održana dva sastanka, kako je i najavljeno na 25. redovnoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina, na kojima su tražena rješenja trenutne nepovoljne situacije u kojoj se nalaze radnici AD „Komunalac“ iz Bijeljine.

Najprije je održan sastanak sa štrajkačkim odborom, sindikatom i upravom AD „Komunalac“. Sastanku je trebao prisustvovati i Gradonačenik Bijeljine, Ljubiša Petrović, koji je predstavnik državnog kapitala u AD „Komunalac“ i koji ima najveći uticaj kod imenovanja uprave preduzeća. Kako kaže predsjednik Skupštine Bijeljine Aleksandar Đurđević, iako pozvan, ni Gradonačelnik niti iko iz Gradske uprave Grada Bijeljina nije se pojavio. Drugi sastanak su odbornici gradske Skupštine održali sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica sa područja grada.

„Vidjeli ste u prethodnom periodu da je došlo do potpuno nekorektnog prebacivanja odgovornosti na Skupštinu Grada koja ne učestvuje u radu, rukovođenju a.d. „Komunalac“ koji je prije dvije i po godine preuzet od aktuelne Gradske uprave i Gradonačelnika. Za taj period došlli smo u situaciju da imamo štrajk radnika i prijetnju ekološkom katastrofom do koje može doći u našem gradu ako se ovakva situacija nastavi“, rekao je Đurđević i nastavio:

„Današnji sastanci su bili izuzetno korektni i konstruktivni. Mislim da smo blizu da izađemo iz krize u kojoj se nalazimo. Svi su za to da se podrže radnici koji rade najteže poslove u najgorim uslovima, radnici koji rade na odvozu smeća i imaju minimalne plate sa kojima je u današnje vrijeme teško prehraniti porodicu. Oko toga nije bilo nikakvih dilema. Ono što su bile dileme je samo poslovanje a.d. „Komunalac“, njihovih rashoda, mogućih drugih prihoda i slično, kao i 300.000 KM koje je Skupština obezbijedila kao podrušku, a koja nikad nisu uplaćena na račun preduzeća od Gradske uprave“, istakao je Đurđević.

Đurđević kaže da su od Uprave „Komunalca“ tražili da dostavi finansijsku analizu stanja i za šta bi sredstva koja bi bila prikupljena od povećanja cijene odvoza komunalnog otpada bila iskorištena, kao i da se dostave svi zahtjevi radnika „Komunalca“ koji su u štrajku.

„Klub odbornika SNSD je odmah javno istupio i rekao da se slaže sa zahtjevima radnika „Komunalca“. Njihovi zahtjevi su da se minimalna plata poveća za 10%, da se pod hitno počnu pregovori za potpisivanjem kolektivnog ugovora, zabranu zapošljavanja administrativnog kadra, kao i da se striktno primjenjuje odluka o prikupljanju, odvozu i deponovanju komunalnog otpada“, rekao je Đurđević i rekao da se dobar dio klubova drugih odbornika složio da se podrže ove odluke ukoliko se svi zahtjevi ispune i da garancija od Uprave.

Pored toga, Đurđević ističe da su tražili garanciju radnika da će, ukoliko se ispune svi zahtjevi, štrajk biti prekinut i sav komunalni otpad koji se trenutno ne odvozi u gradu, biti pokupljen i odvežen.

Predstavnici Uprave i Sindikata „Komunalca“ su najavili da će ujutru održati još jedan sastanak gdje će usaglasiti pitanje štrajka i zahtjeva koji traže radnici, a, takođe, istakli su da su jako blizu dogovora.

Vaso Arsenović, šef Kluba odbornika SNSD rekao je da je sličan koncept u pogledu svih komunalnih preduzeća Bijeljine.

„Mišljenja sam da uvijek treba raditi na dugoročnim, kvalitetnim, strateškim rješenjima bez obzira koje je preduzeće u pitanju. Kada je riječ o „Komunalcu“, potrebno je u budućem periodu da razmišljaju na koji način da dođu do povećanja prihoda, s obzirom na to da je došlo do povećanja rashoda u preduzeću. Sigurno je da sve to zahtjeva ozbiljan pristup, ne samo Uprave, Nadzornog odbora i predstavnika kapitala, nego i nas u Skupštini koji, iako nismo dio tog užeg sistema, odgovorno posmatramo sve, sagledavamo i pokušavamo da nađemo dugoročna rješenja. Mislim da smo na tragu, a Skupština će sutra potvrditi, da nađemo rješenje koje može da bude pomirujuće za sljedeću godinu, jer povećanje troškova za plate i energije su oko 500.000 do 600.000 KM. Ukoliko bi se kupili kamioni, došlo bi se do iznosa od oko milion KM“, objasnio je Arsenović. 

Kako kaže, želja je da se kratkoročno riješi problem, ali da se razmišlja o dugoročnom konceptu rada „Komunalca“, da ne bi to samo bilo trenutno „gašenje požara“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име