Cvjeta crno tržište ''znanja'': NARUČI, PLATI, DIPLOMIRAJ!

Datum:

Share post:

U BiH je veoma lako pronaći oglase koji nude uslugu izrade, maturskih, seminarskih, diplomskih i master radova. Raspitali smo se kako zakon i obrazovne ustanove tretiraju ovakvu djelatnost.
 

Na crnom tržištu znanja na internetu mogu se naći radovi iz skoro svih naučnih branši – po simboličnim cijenama. Najjeftiniji seminarski je 20 kovertibilnih maraka, diplomski rad košta oko 100 KM i više, naučni rad oko 200, magistarski je do 500 KM.

U jednom od oglasa se navodi da radove izrađuju po zahtjevima naručioca ili po uputstvima mentora. U oglasu se napominje da se ne nude radovi koji su prethodno branjeni na nekim od domaćih fakulteta.

"Oblasti kojima se bavimo i koje aktivno obrađujemo su pravo, kriminalistika, forenzika, ljudski resursi, ekonomija, marketing, informatika, turizam, ekologija, bezbjednost i zaštita, odnosi s javnošću…," navodi se u oglasu firme ili ponuđača koji je naveo da je iz Prijedora.

Napominju da seminarske i maturske radove pišu iz svih oblasti, za sve fakultete, srednje i visoke škole, a diplomske i master radove izrađuju samo iz gore navedenih oblasti.

TESTNA REKLAMA

"Zbog desetogodišnjeg iskustva u pisanju svih vrsta naučnih radova, kao i zbog odgovornosti prema osobama sa kojima sarađujemo, gotove radove sa interneta ne preuzimamo, ne bavimo se obmanama i podvalama takve vrste, te radove koje pišemo ne plasiramo na internet", stoji u oglasu.

Jedan od onih koji se bavi ovim "honorarnim poslom" kaže da se zna desiti da imate stalnu mušteriju. Naručiocu prvo radite maturski u srednjoj školi, a kasnije seminarske radove na fakultetu i na kraju diplomski.

"Maturski su oko 50 KM, seminarski 50 po tekstu, a diplomski sam naplaćivao 200 KM. Znao sam uraditi i po tri maturska rada za jedno veče," kaže naš sagovornik uz molbu da ostane anoniman.

Imajući u vidu sve ovo zanimalo nas je kako zakoni u Republici Srpskoj tretiraju ovakvu djelatnost, da li je ona legalna i da li su nadležnim organima prijavljivani slučajavi ''kucanja diplomskih radova'' od strane obrazovnih ustanova i drugih osoba.

U MUP-u Republike Srpske kažu da Krivičnim zakonikom RS pružanje usluga izrade diplomskih i ostalih naučnih radova nije inkriminisano kao posebno krivično djelo.

"Obrazovne ustanove ili fizička lica Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske do sada nisu prijavljivali takve radnje", rekli su u MUP-u RS.

Provjera plagijata – GRATIS!
Univerzitet u Banjaluci od 1. oktobra 2017. godine "naoružan" je softverom za prepoznavanje plagijata studenata na drugom i trećem ciklusu studija (master radovi i doktorske disertacije).

Na postavljeno pitanje da li imaju mogućnost ili alate da otkriju diplomske (naučne i istraživačke) radove koji su "naručeni" putem interneta ili na neki drugi način, nismo dobili konkretan odgovor.

U kratkom dopisu potvrdili su samo da tokom ove i prošle godine softver nije upozoravao na mogući plagijat, ali ne i da li je tokom pomenutog perioda bilo sumnji u autentičnost pojedinih radova.

"Cilj provjere je da se utvrdi da li i u kojoj mjeri je rad originalan, da predstavlja rezultat rada njegovog autora, i u kojoj mjeri su u radu poštovana akademska pravila citiranja, navođenja izvora i slično", naveli su iz Univerziteta u Banjaluci.

diplomski, štampačIZV

Međutim, ponuđači stručnih radova, nude i ovu uslugu! U jednom oglasu stoji, da osim što izrađuju sve vrste radova "vrhunskog kvaliteta", nude softversku provjeru plagijata – gratis!

"Radimo profesionalno, bez plagijata i u dogovorenim rokovima. Sve radove provjeravamo u sofveru koji otkriva plagijat pri Univerzitetu u Sarajevu i drugim univerzitetima. Pisanje i izradu projekata vrši visoko edukovan tim mladih ljudi. Svi saradnici uspješno su završili studije (min. prvi + drugi ciklus) sa visokim prosjekom. Plaćanje je po preuzeću. Stroga diskrecija je zagarantovana", navodi se u ovom oglasu.

Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske (član 52), propisano je da se stručni, naučni i umjetnički rad za koji nadležni organ utvrdi da je plagijat smatra ništavnim i da se nagrade, zvanja i titule koje je lice steklo plagijatom, takođe smatraju ništavnim.

Statutom Univerziteta u Banjaluci (član 88), propisano je da se licu koje je steklo odgovarajuće naučno ili stručno zvanje, odlukom Senata može oduzeti stečeno zvanje ukoliko je stečeno plagijatom.

Lučka: Obezvrijeđen sistem obrazovanja 
Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava tvrdi da je mogućnost kupovine diplomskih radova "na svakom koraku" pokazatelj koliko je obezvrijeđen obrazovni sistem u cijeloj BiH.

"To znači da su škole i obazovne ustanove koje imaju sumnjiva imena i još sumnjivija poslovanja praktično svoje nezakonito djelovanje stavili u službu onih koji hoće da iskoriste lak način za sticenje diploma. Sa druge strane imamo ljude koji su pošteno zaradili svoj komad papira i kao takvi dobijaju otkaze ili ne mogu doći do posla. Na kraju dolazimo do toga da sve više ljudi sa legalnim diplomama napušta BiH i da će ova zemlja postati utočište za one koji se bave nelaglnim aktivnostima i samo sebi donose korist", rekao je Lučka.

Prema njegovim riječima, da bi se ove pojave iskorijenile tj. najblaže rečeno spriječile, potrebno je da se počnu primjenjivati zakoni i da sve institucije izvrše sveopštu kontrolu svih diploma.

"Istovremeno sa navedenim postupcima treba upoznati i javnost koja bi trebala imati uvid u takve aktivnosti. One koji su sa falsifikovanim diplomama stekli određenu korist treba procesuirati i prema njima sprovesti zakonske uređene postupke", podvukao je Lučka.

Kako stvari stoje, naše društvo se u borbi protiv nelagalnih i polulegalnih aktivnosti sticanja zvanja može isključivo osloniti na savjest pojedinaca koji će eventualne informacije o "kupljenom znanju" prijaviti da se istraže.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...