Nedeljko Čubrilović izabran je danas uprkos protivljenju njegove stranke, Demokratskog narodnog saveza, za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Izbor Čubrilovića podržan je sa 51 glasom poslanika SNSD-a, SP, Ujedinjene Srpske, NDP i grupe nezavisnih poslanika.

Kandidati za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske su Nedeljko Čubrilović i Duško Ivić iz DNS. Čubrilovića je predložila grupa poslanika a Ivića Demokratski narodni savez.

DNS insistira da se za predsjednika izabere Duško Ivić a ne Čubrilović.

Prije rasprave o kandidatima za predsjednika NSRS verifikovani su poslanički mandati. 

U Banjaluci je počelo zasjedanje konstitutivne sjednice 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske. Sjednicom predsjedava najstariji poslanik Dane Malešević koji je ozvaničio je početak sjednicom na kojoj će svečane zakletve položiti novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Republike Srpske. Cvijanovićeva i njeni potpredsjednici time će i zvanično preuzeti dužnost.

Prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Ambasade Kine u BiH, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Protokolom je definisano da poslanici usvoje dnevni red, a potom pristupe konstituisanju radnog predsjedništva koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika – Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sjednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom redu prve sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske.

(BN)

Izvor: www.rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име