Crkva i njeni vjernici danas slave Svetu mučenicu Agripinu

Datum:

Share post:

Vjeruje se da ova svetiteljka, postradala zbog vjere u Hristu, donosi ispunjenje želja i dobro zdravlje.

Sveta Agripina je hrišćanka rođena i odrasla u Rimu. Od ranog djetinjstva vježbala se da živi jevanđelskim životom. Mučena je i postradala za vrijeme vladavine cara Valerijana.

Kada je izvedena na sud, ispovjedila je svoju vjeru u Isusa Hrista. Zbog toga je bijena štapovima dok joj kosti nisu polomljene.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da joj se javio anđeo Božji i da ju je iscjelio. Poslije pri novim mukama preminula je.

Njene drugarice: Vasa, Pauna i Agatonika prenijele su njene mošti na ostrvo Siciliju, i tamo ih sahranile. Tu se potom sagradila crkva u ime Svete Agripine.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se i da su se od njenih moštiju događala mnoga čudesa te da su čak i silom njenih moštiju Agarjani otjerani od grada, gdje te mošti počivaju. Sveta mučenica Agripina je preminula 275. godine. U XI vijeku mošti Svete Agripine su prenesene u Carigrad.

Smatra se da ova svetitljeka ispunjava najiskrenije želje i da čuva dobro zdravlje. Provedite današnji dan u miru i izgovorite ovu molitvu:

– Ovčica Tvoja Isuse, Agripina, zove silnim glasom: Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Sveti mučenici Evstohije, Gaj i drugi s njima

Bi Evstohije žrec idolski u vrijeme cara Maksimijana, pa videći junaštvo hrišćanskih mučenika, odbaci neznaboštvo i krsti se. Krsti ga sam episkop antiohijski Evdoksije.

Poslije toga Evstohije postepeno prevede svoju rodbinu u hrišćanstvo. Njegov srodnik Gaj krsti se zajedno sa tri otroka: Provom, Lolijem i Urbanom. Svi ovi, i još drugi uz njih, bjehu izvedeni pred sud, mučeni i posječeni zbog vjere u Hrista Gospoda u Listri. Duše njihove preseliše se u besmrtno Carstvo Hristovo.

Spomen ikone Presvete Bogorodice Vladimirske

Kada tatarski car Ahmet opkoli Moskvu, knez Jovan Vasiljevič pođe s vojskom da brani grad. Iako vojska ovoga kneza bijahu malobrojna i slabija od vojske tatarske, ipak ona izađe pobjedonosna. Jer, naiđe odjednom neopisani strah na Tatare, te se smutiše i razbjegoše. Ovaj neočekivani uspjeh pripisivali su svi ikoni Presvete Bogorodice, pred kojom se narod moljaše za spas od Tatara. Zbog toga je u Rusiji i određen 23. juni za spomen ovoga čuda.

Danas je svjetlo ukrašen slavni grad Moskva, koji je kao sunčeve zrake primio, vladičice, čudotvornu tvoju ikonu. Ka njoj sada mi prilazimo, i molimo te, zovući ovako: O, veličanstvena vladičice Bogorodice! Moli se iz tebe ovaploćenom Hristu Bogu, da izbavi grad ovaj, i sve gradove i krajeve hrišćanske neoštećene od svih napasti vražijih, i spase duše naše, kao Milosrdan, prenosi Novosti Magazin.

Povijest o pokajanju Teofila

Ovaj iz zavisti prema episkopu predade dušu đavolu i odreče se napismeno Hrista i Bogorodice. No potom Teofil se gorko pokaja, isplaka oproštenje od Svete Prečiste poslije četrdesetodnevnog posta i suznih molitava, primi natrag napisanu hartiju, koju beše đavolu dao, i javno ispovedi svoj grijeh u crkvi pred episkopom i narodom. I kada mu episkop izreče oproštaj i pričesti ga, Teofilu se zasja lice kao sunce. Evo primjera kako milostivi Bog ne samo prašta grijehe pravim pokajnicima, nego ih i u svetitelje uvršćuje.

RASUĐIVANJE

Nezlobivo trpljenje — to je trpljenje hrišćansko; a trpljenje c nemoćnom zlobom ne razlikuje se mnogo od osvete. Svetitelji naši veliki su u svakoj dobrodetelji jevanđelskoj, no o kako su veliki i veličanstveni u nezlobivom trvljenju! Valjda nam se oni čine u toj dobrodetelji najveći zato što smo mi u njoj najmanji. Kada oci pustinjski bijahu jednom okružili Jovana Kolova da čuju pouku, dobaci neki zavidljivac: “Tvoj sused, Jovane, pun je otrova!”, na što nezlobivi Jovan odmah odvrati: “To si ti rekao videći samo spoljašnjost, a šta li bi tek rekao, kad bi vidio unutrašnjost?” A kad su sv. Kiprijana, ep. kartagenskog, izveli na posječenje, on naredi da poslije njegove smrti dadu dželatu njegovom za trud 25 zlatnika.

SOZERCANJE

Da sozercavam čudesno isceljenje Zaharijino od nemila i to: kako Zaharija onemi zbog nevjerovanja angelu Božjem,kako progovori čim ispuni zapovjest angelsku ,kako će i od moje duše otpasti nemilo, čim počnem ispunjavati zapovjesti Božje, i kako će duša moja biti puna slovesnosti i mudrosti po Bogu.

BESJEDA

O tome kako ne treba zavidjeti grešnicima

Zavidi li ko gubavome? Ne zavidi. Zašto onda poneko zavidi zlome, kad je zlo veća bolest od gube. Guba je bolesti tijela, a zlo je bolest duše. Gubav može biti unutra zdrav, dok je spolja bolestan; zao pak može biti spolja zdrav, ali mu je unutrašnjost bolesna. srce mu je bolesno. Veću cijenu ima drvo spolja bolesno no sa zdravom srčikom, negoli drvo spolja zdravo no sa trulom srčikom. Tako je i guba manje zlo od zla, tj. od grijeha. Jer pod zlom Premudri je mislio na grijeh.

Zavidi li ljekar bolesniku? Ne zavidi. Ni pravednik ne zavidi grešniku. Ako ne znaš, da li si pravedan, ispitaj srce svoje: da li zavidiš grešniku? Ako zavidiš, onda nisi pravednik; ako li ne zavidiš , onda se raduj, pravedniče Božji. Bolesnik bolesniku može zavidjeti; bolesnik zdravom može zavidjeti; ali zdrav bolesnome ne zavidi. Ni pravedan grešnom ne zavidi. Ljekar poznaje smrtonosnu bolest kod svog bolesnika, i znajući, sažaljeva ga ne zavidi mu.

I pravednik poznaje bolest grijeha, jezovitu i smrtonosnu, pa ne zavidi grešniku no sažaljeva ga.

O Gospode dobri i sažaljivi, iskoreni zavist iz srca naših i ukoreni ljubav. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...

Provozao avion ulicama Bukurešta (foto,video)

Rumun kupio avion za 36.000 evra, evo šta će uraditi s njim "Grdosija" će biti pretvorena u dom novog...