ĆORIĆ: ''Greške u obračunu električne energije BIĆE ISPRAVLJENE''

Datum:

Share post:

Građane Bijeljine, osim virusa korona, brine i kako platiti tekuće obaveze. Samo Komisiji za žalbe Elektro-Bijeljine zbog visokih računa i načina obračuna utrošene električne energije žalilo se 535 potrošača.
 

U ovom preduzeću odgovaraju da nijedan kupac neće biti oštećen i da će eventualne greške ispraviti.

U Udruženju potrošača „Zvono" upozoravaju da se prava potrošača i u vanrednim uslovima moraju zaštititi.

Žalbe
Računi na kućne adrese uredno pristižu, a neki od njih su, u odnosu na prethodne mjesece, znatno uvećani. Mnoge građane Bijeljine neprijatno su iznenadili računi za struju.

– Grijem se na struju, ali nikada nisam platila ovako visok račun u martu. Poredeći ga sa istim periodom prošle godine račun je veći za skoro 40 odsto. Niko nije ni očitao stanje, a nisam bila ni obaviještena da to treba sama da učinim i obavijestim ih. Mislim da bi svi ti koji nama pružaju usluge, poput struje, vode, telefona, interneta, trebalo da imaju razumijevanja u ovoj vanrednoj situaciji. Ako ništa, bar da omoguće neko odloženo plaćanje – kaže Bijeljinka Radmila Đokić.

Na visok račun žali se i Stevica Krbanjević.

– Za februar i mart za jednu kuću 370 KM. To je strašno. Došao sam da vidim zbog čega. Niko ne bježi od toga da plati što je potrošio, ali ne mogu se kilovati napamet određivati – kaže Krbanjević.

Prava potrošača
I u Udruženju potrošača „Zvono" upozoravaju da se prava kupaca moraju zaštititi.

Predsjednik ovog Udruženja Jovan Vasilić kaže da su resornom ministarstvu i Republičkom štabu za vanredne situacije predložene konkretne mjere.

-Mislimo da bi, s obzirom na vanrednu situaciju, račune trebalo umanjiti za 20 odsto. I to za mart i april, pa i maj ako potraje vanredna situacija. Mnogi ljudi su ostali bez posla, radnje su zatvorene, sve to treba imati u vidu. Pričamo o mjerama kojima će se pomoći privredi. Evo, ovo je jedna od onih mjera koja bi sigurno imala efekta – kaže Vasilić.

„Elektro-Bijeljina"
Nadležni u „Elektro-Bijeljini" ističu da razloga za brigu nema. Priznaju da postoje određene greške i kažu da ovaj broj žalbi nije neuobičajen, jer se mjesečno u prosjeku evidentira oko 1.000 žalbi.

Sve primjedbe i žalbe će razmotriti, a one koje su opravdane i uvažiti, kaže izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ZEDP "Elektro-Bijeljina" Nedeljko Ćorić.

-Naši radnici očitali su potrošnju električne energije na oko 15 odsto mjernih mjesta koja su bila dostupna. Na ostalima to nismo uradili, kako bismo ispoštovali preporuke o zaštiti od virusa korona. Pozvali smo korisnike da sami očitaju brojila i dostave nam podatke o stanju telefonom. Tamo gdje te podatke nismo imali utrošenu električnu energiju obračunali smo na osnovu šestomjesečnog prosjeka – pojašnjava Ćorić.

Tvrdi da, iako je stepen naplate utrošene struje prošlog mjeseca bio manji za dvadesetak odsto, to neće ugroziti isporuke električne energije. Poziva građane da uprkos teškoćama izmiruju svoje obaveze, kako se dugovi ne bi gomilali.

-Nema mjesta za kojekakve insinuacije i teorije zavjere, jer ne postoji mogućnost bilo kakvih malverzacija. Niko ne može naplatiti nekome neku energiju koju nije isporučio i potrošio. Eventualne greške će biti korigovane već u narednom mjesecu – naglašava Ćorić.

Zdravlje zaposlenih na prvom mjestu
Ćorić kaže da je sačuvati zdravlje svih 899 zaposlenih u vrijeme pandemije bio prioritet poslovodstva.

Dezinfikovali su sve poslovne prostore, nabavili zaštitnu opremu, radni proces organizovali kako bi sva postrojenja radila, a isporuke struje bile redovne i kvalitetne.

U vrijeme pandemije realizuju oko 60 odsto planiranih investicija, nastavljaju sa izgradnjom i rekonstrukcijom distributivne mreže, ugradnjom brojila.

Ovo preduzeće pokriva 13 opština na sjeveroistoku RS, a električnom energijom snabdijeva više od 110.000 potrošača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Srpskainfo.com

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE proizvoda na kvantaškoj pijaci u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 1 BIJELI LUK – VREĆA 5 kg 50,00 KM 2 CRNI LUK  3 kg 6,00 KM 3 KROMPIR...

Danas je Sveti apostol Timotej

Prema legendi u koju vjeruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi...

Dnevni horoskop za 5. mart

Ovan POSAO: Na ovom polju je sve u redu, ali prenosite frustracije zbog privatnih problema na kolektiv. Potrudite se da...

PET MAGAZIN: Iskazivanje ljubavi prema mački naziva se ailurofilija

Ljubitelji mačaka nazivaju se ailurofilima. Ako imate mace u svom domu, one čine važan deo vašeg života i...