ČIKA ĐORĐE DANAS SLAVI 92. ROĐENDAN: I u desetoj deceniji čuva grobove slavih Solunaca

Datum:

Share post:

Više od pola vijeka Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulihprilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svjetskom ratu. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije. Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava.Dočekuje i ispraća potomke Solunaca, recituje stihove Vojislava Ilića Mlađeg i srdačno dijeli savjete mladim naraštajima.

Legendarni čuvar grobova veličanstvenih junaka Đorđe Mihailović danas je napunio 92 godine.

pic.twitter.com/cBWxTOWRYV
— Jovana Ćirković (@rilivadivuk) May 1, 2020
Posao čuvara groblja naslijedio je od oca Đura, a on od svog oca Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca rodom iz Grblja kod Boke Kotorske. Iako u godinama, časna starina se ne da.
Danas je proslavio 92. rođendan, ali ipak redovno obilazi groblje, počisti šta treba, pomogne. Istina, ne kao ranije. S obzirom na to da nema muškog potomka, već dvije kćerke, kao i zbog zdravstvenog stanja,

 
 

Đorđa je na ovom mjestu naslijedio Predrag Nedeljković još 2014. godine.Данас је 92. рођендан Ђорђу Михаиловићу, чувару српског војничког гробља Зејтинлик, који деценијама бди над нашом историјом. Понос и дика српског народа и даље зна име и презиме сваког српског војника који тамо почива.

Срећно, јуначе! pic.twitter.com/QMosJBTwlm
— Небојша Стефановић (@NesaStefanovic) May 1, 2020
Prije dvije godine navršio se tačno jedan vijek od proboja Solunskog fronta. Djed Đorđe, uvijek u vojničkoj uniformi ratnika iz Velikog rata, imao je veliku želju da dočeka taj jubilej. Nije mogao sakriti sreću i ponos koji oseća kad god se spomenu slavni Solunci.

Tada smo i upoznali njegov veliki životni oslonac i podršku, Grkinju Fatini koju zovu Svetlana, djeda Đorđevu suprugu s kojom ove godine proslavlja 60 godina braka.

– Đorđev stric nas je upoznao i tako, malo po malo, rodila se ljubav koju gajimo već 58 godina. Imamo kćerku i dvije unuke, jedna je advokatica, a druga farmaceutkinja. Rodom sam iz jednog grčkog sela, ali sam se zbog Đorđa preselila ovde. Stari smo i zdravlje nas ne služi baš najbolje, ali se dobro držimo. Đorđe nema odmor, stalno radi, pa nismo imali prilike da često posjećujemo Srbiju, a i zdravlje mu je narušeno – pričala je prije nekoliko godina Fatini.

Ranije ove godine, djeda Đorđe je dobio na poklon srpsku narodnu nošnju.Naime, aranđelovčanin Ivica Anđelić pokrenuo je humanitarnu akciju za kupovinu srpske narodne nošnje čuvenom čika Đorđu, čuvaru srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

Nakon što je novac prikupljen, ovaj čovjek je lično otišao u Grčku i predao poklon čika Đorđu.

– Čika Đorđe se jako obradovao, a meni je puno srce što samo uspjeli ovo uspješno da realizujemo i bar malo da mu se odužimo što sve ove godine čuva naše pretke – rekao je Anđelić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS promenljivo oblačno uz sunčane periode i toplo

Promenljivo oblačno uz sunčane periode i toplo. Na zapadu će u prvom delu dana biti oblačnije uz vrlo...

Završen Sajam turizma u Beogradu – Bijeljina pokazala svoje turističke potencijale (foto)

U Beogradu je završem 45. Međunarodni sajam turizma na kojem je po prvi put ove godine Bijeljina imala...

Srpsku očekuje novi rast cijena polovnjaka

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a manje ponude, porasla...

Poljoprivrednicima u Srpskoj mehanizacija iz Bjelorusije

Tokom zvanične posjete Bjelorusiji, delegacija Republike Srpske, dogovorila je posebnu liniju podsticajnih sredstava poljoprivrednicima za nabavku traktora, mehanizacije...