Centralna izborna komisija BiH (CIK) ocijenila je na posljednjoj sjednici da je izborni proces u BiH ugrožen zbog neusvajanja budžeta BiH za 2020. godinu i zbog situacije u vezi sa epidemijom virusa korona, ali je istovremeno zatražila od institucija BiH da obezbijede sredstva za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora.

Za razliku od ranijih javnih istupa u kojima je CIK tražio izmjene izbornog zakona sa ciljem odgađanja izbora, ovoga puta su spustili lopticu i traže novac za sprovođenje izbora. Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina rekla je da je različitim institucijama upućeno više zahtjeva za obezbjeđenje sredstva za održavanje ovogodišnjih izbora.
– Zahtijevamo da se obezbijede sredstva za sprovođenje izbora – istakla je ona.

Na sjednici je rečeno i da će, ukoliko epidemiološka situacija ne bude dobra, biti neophodna dodatna sredstva, jer će biti potrebno obezbijediti zaštitnu opremu za sve učesnike u izbornom procesu.
Na ovaj zahtjev CIK-a odmah je reagovao predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija koji je izrazio uvjerenje da će Savjet ministara i prije 31. maja, roka koji mu je dalo Predsjedništvo, utvrditi novi prijedlog budžeta za ovu godinu.

– Mi ćemo obezbijediti potrebna sredstva za održavanje izbora i pozivam CIK i sve političke subjekte da oni koji ne žele izbore, opravdanje ne traže u nedostatku finansijskih sredstava – poručio je Tegeltija.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kaže da CIK, iako djeluje u polulegalnom sastavu, treba da nastavi odgovarajuće aktivnosti u pravcu pripreme i preduzimanja koraka u pravcu regularnog raspisivanja lokalnih izbora, a da li će se oni održati u zakonom predviđenim terminu zavisiće od epidemiološke slike.

– Eventualno odgađanje bi moralo biti zasnovano prije svega na preporukama medicinske struke i na dogovoru političkih aktera u zemlji, a ne na željama, kako određenih pojedinaca, tako i stranaka. Kako je predsjedavajući Savjeta ministara BiH najavio, sredstva sa nivoa zajedničkih organa će biti obezbijeđena. Moramo razmišljati o tome da se sve aktivnosti, pa tako i izbori, moraju odvijati u izmijenjenim okolnostima i moramo se prilagođavati – kaže Novaković-Bursać.

Lider Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić kaže da ne zna kako je CIK-u palo na pamet da uzima nadležnost drugih organa i govori da se izbori ne mogu sprovesti.

– Ne postoji odluka Parlamenta, Predsjedništva BiH, organa Republike Srpske ili neke lokalne zajednice da se izbori ne mogu održati. Na osnovu čega je onda CIK to tvrdio? Nisu oni epidemiolozi, niti se mogu staviti iznad kriznih štabova i ostalih organa koji odlučuju o modalitetima javnog života – kaže Stevandić.

On dodaje da je sporan legitimitet CIK-a i da su upravo zbog toga pokušavali da podignu medijsku prašinu.

– Razumio bih da su bez medijske pompe uputili inicijativu parlamentu i obrazložili potrebu odgađanja izbora, ali oni su se ponijeli kao da su državni organ koji donosi odluke, a ne organ koji sprovodi odluke. U stvari, ko ih je predložio za članove CIK-a, tako se i ponašaju, a znamo da ih je predložio Dragan Mektić – kaže Stevandić.

7. maj

Prema Izbornom zakonu, izbori se održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako se taj datum ne podudara sa obilježavanjem vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda. Zakon dalje kaže da CIK raspisuje izbore i obavještava sve organe najmanje 150 dana prije održavanja izbora.

S obzirom na to da prva nedjelja u oktobru ove godine pada 4. oktobra i da tog dana nije vjerski praznik, najmanje 150 dana prije tog datuma je 7. maj, kao krajnji rok do koga CIK mora da raspiše izbore.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име