CICKO BJELICA: Branimo „osakaćeni“ Dejtonski sporazum i idemo ka nečemu što vodi disoluciji (foto)

Datum:

Share post:

Srpski narod u bivšoj BiH, a danas Republici Srpskoj nalazi se u raskoraku i nikako da pitanje života i opstanka Srba na ovim prostorima bude shvaćeno ili bar donekle prihvaćeno kod zemalja kolektivnog Zapada, izjavio je Srni član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica.

– Više je razloga za to, a jedan od njih je i naša inertnost u traženju modela kako da to objasnimo i pojasnimo i onima koji to ne žele da čuju – istakao je Bjelica u podsjećanju na potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bjelica je ocijenio da je, nakon 28 godina, Republika Srpska je u poziciji da brani tako „osakaćen“ Dejtonski mirovni sporazum, da se čvrsto drži nečega što su oni koji su ga kreirali odbacili i pogazili 10 sekundi nakon potpisa.

– A nije trebalo da ga uništavaju, jer je zaista vođeno računa o svemu. Aneks četiri ovog sporazuma koji je i Ustav dejtonske BiH predstavlja okvir, koji bi da je provođen i poštovan od BiH napravio uspješnu i naprednu zemlju – smatra Bjelica, koji je i načelnik opštine Sokolac.

Ovako, dodao je on, trenutna situacija vodi ka disoluciji.

Bjelica je rekao da, kada je nastajao mirovni sporazum o prekidu ratnih dejstava, tadašnje srpsko rukovodstvo nije bilo oduševljeno mnogim pitanjima.

– Nismo ostali u Јugoslaviji, nismo se ujedinili sa Srbijom, nismo postali samostalni. Nismo dobili izlaz na more, u ratu branjene i odbranjene teritorije poput sarajevskih opština smo morali da predamo, te nije riješeno pitanje Brčkog – rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, Sporazum je prihvaćen uz pritisak i sveopštu agresiju na srpski narod, uz uslovljavanja čak i iz Srbije.

– Prihvatili smo ga jer je donosio mir. Shvatili smo ga kao priznanje Republike Srpske i priznanje našeg prava da odlučujemo o sebi. Bilo je to međunarodno priznanje ispravnosti i legitimiteta naše borbe. Tako smo lakše podnijeli sve ono što nam u tom sporazumu nije odgovaralo – naglasio je Bjelica.

Nakon toga, dodao je Bjelica, uslijedila je borba u miru.

– Pritisak je dobio drugačiji oblik, a ucjene i tortura drugačije, institucionalno lice. Tako je odlukama međunarodnog guvernera Dejtonski mirovni sporazum prekrajan, skraćivan, sakaćen i dorađivan i uvijek na štetu srpskog naroda – ukazao je Bjelica, pojašavajući u čemu se sve ogleda taj raskorak.

On je istakao da mu sve ovo liči na SFRЈ od 1988. godine kada su političari i međunarodna zajednica, ne shvatajući duh vremena ni šta se dešava u zemlji i svijetu, vodili neke svoje svađe i svađice, nadgornjavali se oko rotiranja i fotelja, a brinuli o zapisnicima i saopštenjima sa sjednica koje su ličile na kafanske rasprave.

Bjelica je izrazio nadu da će u Republici Srpskoj raditi na tome da u pomenutoj analogiji sve više liči na Sloveniju iz tih vremena.

Punih 28 godina navršava se sutra od kada je u američkoj bazi „Rajt Peterson“ u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala Dešavanja u Bijeljini obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i...

Odziv za skrining trbušne aorte premašio očekivanja – Besplatni pregledi u bijeljinskoj Bolnici i naredne sedmice (video)

Zbog ogromnog interesovanja građana za skrining preglede aneurizme trbušne aorte, preventivna akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda produžava se i...