CICKO BJELICA: Branimo „osakaćeni“ Dejtonski sporazum i idemo ka nečemu što vodi disoluciji (foto)

Datum:

Share post:

Srpski narod u bivšoj BiH, a danas Republici Srpskoj nalazi se u raskoraku i nikako da pitanje života i opstanka Srba na ovim prostorima bude shvaćeno ili bar donekle prihvaćeno kod zemalja kolektivnog Zapada, izjavio je Srni član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica.

– Više je razloga za to, a jedan od njih je i naša inertnost u traženju modela kako da to objasnimo i pojasnimo i onima koji to ne žele da čuju – istakao je Bjelica u podsjećanju na potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bjelica je ocijenio da je, nakon 28 godina, Republika Srpska je u poziciji da brani tako „osakaćen“ Dejtonski mirovni sporazum, da se čvrsto drži nečega što su oni koji su ga kreirali odbacili i pogazili 10 sekundi nakon potpisa.

– A nije trebalo da ga uništavaju, jer je zaista vođeno računa o svemu. Aneks četiri ovog sporazuma koji je i Ustav dejtonske BiH predstavlja okvir, koji bi da je provođen i poštovan od BiH napravio uspješnu i naprednu zemlju – smatra Bjelica, koji je i načelnik opštine Sokolac.

Ovako, dodao je on, trenutna situacija vodi ka disoluciji.

Bjelica je rekao da, kada je nastajao mirovni sporazum o prekidu ratnih dejstava, tadašnje srpsko rukovodstvo nije bilo oduševljeno mnogim pitanjima.

– Nismo ostali u Jugoslaviji, nismo se ujedinili sa Srbijom, nismo postali samostalni. Nismo dobili izlaz na more, u ratu branjene i odbranjene teritorije poput sarajevskih opština smo morali da predamo, te nije riješeno pitanje Brčkog – rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, Sporazum je prihvaćen uz pritisak i sveopštu agresiju na srpski narod, uz uslovljavanja čak i iz Srbije.

– Prihvatili smo ga jer je donosio mir. Shvatili smo ga kao priznanje Republike Srpske i priznanje našeg prava da odlučujemo o sebi. Bilo je to međunarodno priznanje ispravnosti i legitimiteta naše borbe. Tako smo lakše podnijeli sve ono što nam u tom sporazumu nije odgovaralo – naglasio je Bjelica.

Nakon toga, dodao je Bjelica, uslijedila je borba u miru.

– Pritisak je dobio drugačiji oblik, a ucjene i tortura drugačije, institucionalno lice. Tako je odlukama međunarodnog guvernera Dejtonski mirovni sporazum prekrajan, skraćivan, sakaćen i dorađivan i uvijek na štetu srpskog naroda – ukazao je Bjelica, pojašavajući u čemu se sve ogleda taj raskorak.

On je istakao da mu sve ovo liči na SFRJ od 1988. godine kada su političari i međunarodna zajednica, ne shvatajući duh vremena ni šta se dešava u zemlji i svijetu, vodili neke svoje svađe i svađice, nadgornjavali se oko rotiranja i fotelja, a brinuli o zapisnicima i saopštenjima sa sjednica koje su ličile na kafanske rasprave.

Bjelica je izrazio nadu da će u Republici Srpskoj raditi na tome da u pomenutoj analogiji sve više liči na Sloveniju iz tih vremena.

Punih 28 godina navršava se sutra od kada je u američkoj bazi „Rajt Peterson“ u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: „Kukavički čin opozicije“

SNSD se odazvao pozivu na današnji sastanak, jer je zainteresovan za sudbinu Republike Srpske. Rekao je to lider SNSD...

Snažno nevrijeme pogodilo dijelove BiH

Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i gradom pogodilo je okolinu Mrkonjić Grada, Kneževa, Bugojna i Viteza. Prema najavama,...

Upis na fakultet ili srednju školu, jedna od najvažniji odluka u životu: Prema istraživanju, ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Federalni zavod za zapošljavanje želi podsjetiti na rezultate istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje je realizovano tokom septembra i...

Proteklog vikenda održan fudbalski turnir za mlađe kategorije „Trofej SK Bambi Tuzla 2024.“ (foto)

Tuzla je za vikend bila domaćin međunarodnog fudbalskog turnira za mlađe kategorije "Trofej SK Bambi Tuzla 2024." Sport-klub "Bambi"...