Predstavnici Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i kineske kompanije „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-speed Group Co Ltd. Shandong Hi-speed Group Mansion“ potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o saradnji u izradi tehničke dokumentaciju za potrebe realizacije projekta izgradnje brzog puta Bijeljina – Zvornik – Milići – Han Pijesak – Sokolac.

Ovim ugovorom, kineski partneri se obavezuju da će, po izradi tehničke dokumentacije, istu donirati JP „Autoputevi Republike Srpske“. V. d. izvršnog direktora za tehničke poslove JP „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević rekao je da će to umnogome olakšati JP „Autoputevi Republike Srpske“ dalje aktivnosti na pripremi realizacije projekta prvog brzog puta u Srpskoj.

On je podsjetio je strateškim dokumentima Republike Srpske, samim tim i preduzeća, predviđena izgradnja oko 400 kilometara brzih puteva u Srpskoj i to na nekoliko ključnih pravaca. Stanarević je naglasio da je ugovor sa kineskim partnerima, koji je danas potpisan u Banjoj Luci, prvi takve vrste na našim prostorima i da je rezultat inicijative v.d. direktora preduzeća Nedeljka Ćorića, a istovremeno je plod odličnih odnosa i izgrađenog povjerenja između JP „Autoputevi Republike Srpske“ i kineskog partnera.

-Određeni nivo studijske i planske dokumentacije za nekoliko projekata već je pripremljen, u našim poslovnim planovima smo predvidjeli niz koraka u pravcu realizacije projekata izgradnje mreže brzih puteva u Srpskoj, tako da nam je ovaj vid podrške kineskih partnera izuzetno vrijedan i važan, jer nas dovodi na korak bliže ostvarenju planiranog – naglasio je Stanarević, dodavši da je ovo ujedno i pokazatelj namjere kineskih kompanija da investiraju i vlastita sredstva, kako bi stvorili osnovne prepostavke za izgradnju narednih kilometara auto-puteva i brzih puteva.

Stanarević je istakao da svaki novi kilometar modernih saobraćajnica značajno poboljšava kvalitet putne komunikacije unutar Republike Srpske, ali i njeno povezivanje sa okruženjem. Prema njegovim riječima, nove saobraćajnice otvaraju i nove ekonomske perspektive za brži razvoj Srpske, a istovremeno pružaju adekvatno, bezbjedno, pouzdano i efikasno odvijanje drumskog saobraćaja, koji će biti razvijen u skladu sa potrebama Republike. Pored toga, naveo je Stanarević, auto-putevi i brzi putevi donose kompatabilnost i integraciju u putnu mrežu Evropske unije i susjednih država, čime se olakša odvijanje međunarodnog drumskog transporta.

-Očekujemo dalji razvoj saradnje sa našim kineskim partnerima, koji su već nekoliko godina prisutni u Republici Srpskoj. Naime, pomenuta kompanija na osnovu koncesionog ugovora gradi dionicu auto-puta Banja Luka – Prijedor, ali je izrazila interes da učestvuje u realizaciji i drugih projekata u Srpskoj – dodao je Stanarević, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da Srpska ima šta da ponudi stranim investitorima, posebno u oblasti putne infrastrukture.

Predstavnik kompanije „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-speed Group Co Ltd. Shandong Hi-speed Group“ Liu Rucheng (Liu Ručeng) naglasio je da je današnje popisivanje ugovora od izuzetnog značaja, ne samo za grupaciju „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd“, već i za Republiku Srpsku uopšte.

-Otvorili smo vrata ka sljedećoj fazi, a to je projektovanje brzog puta Bijeljina – Zvornik – Milići – Han Pijesak – Sokolac, čime je praktično započela konkretna realizacija ovog projekta. U krajnjoj liniji, ovaj put će predstavljati žilu kucavicu istočnog dijela Republike Srpske, donijeće korist u mnogim sferama, omogućiće brži i sigurniji saobraćaj, doprinijeće razvoju privrede i turizma i na kraju, biće spona sa Srbijom. Zadovoljstvo nam je što smo dio ovakvog strateškog projekta, te što unapređujemo infrastrukturu i razvoj Srpske – poručio je Ručeng.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име