BRNABIĆ: NATO agresija oštar primjer kršenja međunarodnog prava i opasan presedan

Datum:

Share post:

Predsjednica skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Ženevi da agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela na današnji dan prije 25 godina, predstavlja oštar primjer direktnog kršenja osnovnih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija i sve druge imperativne norme koje zabranjuju upotrebu sile.

Brnabić je u govoru na 148. Skupštini Interpalamentarne Unije navela da je primorana da se pozabavi tim „pitanjem od dubokog značaja“ koje, ne samo da je duboko uticalo na naciju, već je i testiralo samu strukturu međunarodnog prava i temeljne principe koji, kako je istakla, upravljaju našim kolektivnim suživotom.

„Ovaj čin agresije na suverenu državu, koja nije ni nogom kročila na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od strane NATO-a i njegovih država članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, a paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih momenata u novijoj istoriji kada su otvoreno kršene utvrđene norme međunarodnog ponašanja”, istakla je Brnabić.

Podsetila je da je proizvoljna upotreba oružane sile, bez izričitog odobrenja Saveta bezbednosti UN, nedvosmisleno zabranjena, osim pod strogo određenim uslovima samoodbrane, što, kako je istakla, tada nije bio slučaj.

„Akcije NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije stvorile su opasan presedan koji i dalje ugrožava sam poredak uspostavljen Poveljom UN“, rekla je ona i dodala da je taj čin doneo brojne posledice.

Prema njenim rečima, „protivpravna NATO agresija koja je nanela ogromne patnje i razaranja Srbiji“, rezultirala je kasnijim jednostranim proglašenjem nezavisnosti od strane Prištine 2008. godine, što je predstavljalo dalje kršenje međunarodnih normi, Povelje UN i Saveta bezbednosti UN. Rezolucija 1244.

„Važno je naglasiti da ovi događaji predstavljaju otvaranje Pandorine kutije, oslobađajući dalekosežne posledice koje su se osećale daleko izvan naših granica godinama i decenijama koje slede. Mi smo, bez ikakve sumnje, svedoci talasastih efekata tih katastrofalnih događaja koji se danas odvijaju širom Evrope i šire“, istakla je predsednica Narodne Skupštine Srbije.

Kaže da je danas, dok tenzije eskaliraju i nazire se „avet globalnih sukoba“, imperativ da „učimo iz istorije i udvostručimo napore da sprečimo takve katastrofalne ishode“.

„Svi širom sveta, bez obzira na svoju veličinu i moć, moraju nepokolebljivo da se pridržavaju principa međunarodnog prava, poštujući, pod bilo kojim i svim okolnostima, suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja, članica Ujedinjenih nacija, kao osnovno načelo međunarodnog prava“, navodi Brnabić.

Poručila je da su pravo, njegovanje dijaloga i saradnje „jedini put ka održivom miru i stabilnosti“.

Naglašava da, bez obzira na međunarodno prisustvo i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbi na Kosovu i Metohiji trpe teške uslove, a da im zabrana korišćenja srpske valute, dinara, onemogućava pristup osnovnim resursima poput penzija, plata i socijalnih davanja.

„Tokom proteklih godinu dana, 13 odsto srpskog stanovništva bilo je prinuđeno da pobegne sa Kosova i Metohije. Dok razgovaramo, porodice razmišljaju o tome“, istakla je Brnabić.

Navela je da joj je čast da se prvi put obrati na forumu sa, kako je rekla, tako dugom tradicijom i značajnom ulogom, kao što je Interparlamentarna unija.

„Donedavno sam bila predsednik Vlade Srbije u tri mandata i u potpunosti nameravam da sve svoje veštine i iskustvo iskoristim kako bih unapredila i dodatno ojačala parlamentarnu demokratiju širom sveta, kao i da negujem vrednosti koje ova organizacija održava 135. godina“, istakla je Brnabić.

Navela je da čvrsto vjeruje da je ravnopravnost zemalja, međusobno poštovanje i uvažavanje i slobodna razmjena mišljenja apsolutni temelj međunarodnih odnosa, a da u eri obilježenoj brzim promjenama i složenim izazovima važnost parlamentarne diplomatije ne može biti precijenjen, te da svijet treba voditi ka budućnosti u kojoj dijalog nadmašuje razdor, a razumijevanje zamenjuje sukobe.

„Mir. Čini se da svetski mir nikada, u proteklih 80 godina, nije bio krhkiji nego danas. Zato treba da zapamtimo da: mir zavisi od poštovanja međunarodnog prava“, rekla je Brnabić i dodala da u nedostatku tog poštovanja prevladavaju oni sa većom vojnom moći ili oni koji imaju manje da izgube -vodeći svijet u stalne ratove, gubitak života i nestabilnost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ANA BRNABIĆ: Srbija će biti uz Srpsku dok je sveta i vjeka!

Važno je da se držimo zajedno i da smo u našem nacionalnom biću jedno, rekla je Ana Brnabić,...

DODIK: Ako rezolucija prođe u UN, nećemo poštovati to što se u njoj navodi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da, ako najavljena sporna rezolucija o Srebrenici bude usvojena u Generalnoj...

BANJAC: Srpski narod podiže glas protiv namjere da ga proglase genocidnim!

Srpski narod neće dati svoju slobodu, institucije, imovinu i Republiku Srpsku, poručio je predsjednik Narodne partije Srpske Darko...

MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI: Srpska nije rezultat genocida nego odbrane od genocida

Milica Đurđević Stamenkovski, narodni poslanik u Skupštini Srbije, rekla je da Trg Krajine nije večeras samo glavni gradski...