Vlada Brčko distrikta i Odjeljenje za privredni razvoj pokrenuli su intezivne aktivnosti na izmjeni trenutne zakonske regulative i reformi registracije poslovnih subjekata koja će omogućiti da budući potencijalni investitori u Distriktu izvrše registraciju firme na samo jednom mjestu i za puno kraće vrijeme od dosadašnjeg.

“To predviđa uspostavljanje One stop shop-a za registraciju poslovnih subjekata gdje će se budućim investitorima omogućiti da na jednom mjestu i na samo jednom obrascu registruju poslovni subjekt”, kaže za Radio Brčko Amra Abadžić, šef Pododjeljenja za privredni razvoj u Vladi Brčko distrikta.

Do sada je sudska registracija poslovnog subjekta trajala nekoliko dana, ali je obezbjeđivanje svih ostalih dozvola i saglasnosti trajalo i po nekoliko mjeseci što će uspostavom One stop shop-a biti drastično skraćeno.

Abadžić ističe da je Vlada prepoznala i problem odliva radne snage, te stoga svakom poslodavcu omogućava da ostvari podsticaj u iznosu od pet do sedam hiljada KM za zapošljavanje novog radnika.

Trenutno je u izradi i Zakon o poslovnim zonama koji će još jasnije precizirati lokalitete za otvaranje novih poslovnih subjekata ali i povlastice koje će poslodavci moći ostvariti radom u tim zonama.

Sve ovo je Odjeljenje za privredu prezentovalo u novom “Vodiču za investitore” koji je nedavno izrađen i koji na jednom mjestu nudi sve informacije koje su potrebne onima koji žele otvoriti poslovni subjekat u Brčko distriktu.

Izvor: radiobrcko.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име