BRČKO: Sve spremno za Bogojavljensko plivanje za Časni krst

Datum:

Share post:

Na rijeci Savi u Brčkom u nedelju, 19. januara 2020. godine biće održana duhovno – sportska manifestacija “Bogojavljensko plivanje za Časni krst” za koju se do sada prijavilo 55 učesnika.
 

Za učešće na manifestaciji može se prijaviti svaki punoljetni pravoslavni hrišćanin, a broj učesnika je iz tehničkih razloga ograničen na ukupno 60 plivača.

Protojerej-stavrofor Nebojša Draškić, starješina Sabornog Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši kaže da je plivanje za Časni krst vid žrtve. Dolazi posle velikog hrišćanskog praznika Krstovdana i simbol je krštenja jedne od sedam tajni u pravoslavlju.
 

Organiztori ove duhovno-sportske manifestacije su Srpska pravoslavna Crkvena opština Brčko i plivački klub “Atos”.

“Sa Božijim Blagoslovom i Blagoslovom našeg Vladike Fotija održaćemo po sedmi put tradicionalno plivanje za Časni krst”, kaže protojerej-stavrofor Nebojša Draškić.

Prema njegovim riječima pripreme teku po planu, a prijava ima dovoljno.

Plivanju će predhoditi Sveta Arhijerejska Liturgija koju će u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši služiti Njegovo Preosveštenstvo Vladika Fotije.
 

Doček Vladike je u 8:30 časova ispred Hrama, u deset časova počinje liturgija, posle koje ide osvećenje Bogojavljenske vodice, nakon čega će krenuti svečana Litija do plivališta Ficibajer gdje će se plivati za Časni krst.

“Nadamo se lijepom vremenu i velikom broju učesnika. Pozivam građane da dođu na Svetu Liturgiju da budemo tamo u našem duhovnom jedinstvu, a zatim da jedinstevni budemo na plivalištu Ficibajer i podržimo naše mlade momke – vitezove Časnog bogojavljenskog krsta”, kaže prota Nebojša Draškić.

Nakon blagoslova plivača oko 11 časova u nedelju, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, započeće takmičenje. Plivaće se od obale prema sredini rijeke Save gdje će biti postavljeni splavovi na kojima će se dočekati plivači. U sve su uključeni spasioci i ronioci koji će u čamcima sve nadgledati. Tako da su sve mjere preduzete kako bi bezbijednost učesnika bila na prvom mjestu. Pokrovitelj ove manifestacije je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: radiobrcko.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...