BORENOVIĆ: Zbog načina glasanja o tzv. Kosovu, odbio posjetu Misiji BiH u Strazburu

Datum:

Share post:

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope posjetili su Misiju BiH pri Savjetu Evrope i, na njihov poziv, razgovarali s ambasadorom Ivanom Orlićem i zamjenicom ambasadora Tanjom Milašinović Martinović.

Međutim, kako Srpskainfo saznaje, pozivu se nisu odazvali Branislav Borenović, lider PDP, te Darijana Filipović iz HDZ BiH. Filipovićeva iz poznatih razloga neprihvatanja legitimnosti pojedinih diplomata iz reda hrvatskog naroda, a Borenović zbog način glasanja BiH u Savjetu Evrope.

Lider PDP za Srpskainfo je potvrdio da se nije odazvao pozivu ambasadora i njegove zamjenice, koja je prije nekoliko dana izazvala buru kad je glasala da je BiH suzdržana po pitanju početka procesa pridruživanja tzv. Kosova u Savjet Evrope. 

– Nisam želio i nije mi padalo na pamet da idem u sjedište Misije. Ogorčen sam i razočaran načinom na koji je BiH glasala po pitanju tzv. Kosova. Nisam otišao na tu kafu na koju su pozvali, ali sam sreo popodne gospodina ambasadora ispred sale Parlamentarne skupštine i rekao sam mu pred više ljudi da je moj nedolazak odraz neslaganja, razočaranja i osude odlukom vladajuće strukture u BiH koju provode on i njegova zamjenica po nalogu Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vođenje spoljne politike. Što se mene tiče, kako sam i rekao gospodinu ambasadoru, neka na kafe zovu Dodika i Kurtija, jer ih je ionako sve Dodik sa svojom vladajućom koalicijom poslao na ove destinacije i tako omogućio sraman stav preko očiglednog proigranog dogovora Cvijanovićke, Bećirovića i Komšića da preko zamjenice ambasadora BiH bude sudržana u glasanju – rekao nam je Borenović.

Dodaje da je ambasadora Orlića podsjetio šta je sve Srbija uradila za BiH u prethodnom periodu. 

– Zaboravili su da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera, da je nebrojeno puta potvrdila privrženost ustavnom uređenju i teritorijalnom integritetu BiH, uložila milijarde u razne projekte, pomogla besplatnom vakcinacijom kad su svi okrenuli leđa BiH, koja to vraća ovim katastrofalnim potezom – kaže Borenović. 

Na naše pitanje da li je od ambasadora dobio bilo kakvu reakciju, Borenović  tvrdi da je Orlić samo slegao ramenima.

– Osjetio sam da postoji osjećaj nelagode i vjerovatno je i sam bio svjestan šta će ova odluka izazvati, pa je izbjegao da lično prisustvuje glasanju, nego je to umjesto njega učinila njegova zamjenica. Sve je dobro poznato i znamo da su oni izvršavali nalog svojih šefova iz Predsjedništva BiH, a znamo i ko tamo sjedi, ali šta mi sada imamo od toga? Šteta je već napravljena. Koliko sam shvatio, postoji navodno još jedna mogućnost, a to je da ambasador BiH povuče glas, ali to ništa ne mijenja. Bili uzdržani ili nisu glasali, jeste jednako glas za Kosovo – kaže Borenović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...