BORENOVIĆ; PDP: Izbore za predsjednika Srpske treba ponoviti

Datum:

Share post:

– Nastavljeno je kontrolno brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske, koje je pokazalo da ima više nego dovoljno dokumentovanih dokaza i argumenata koji pokazuju brojne neregularnosti tokom izbornog procesa da izbore za predsjednika Republike Srpske treba poništiti i ponoviti – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za medije.

Borenović je istakao da je potrebno ponovo prebrojati i glasove za druge nivoe, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament BiH i člana Predsjedništva BiH, jer je obim nepravilnosti uočen na kontrolnom brojanju za predsjednika ogroman.

– Danas saznajemo i da su vreće otvarane žiletom, pa lijepljene selotejpom, uočeni su falsifikovani glasački listići koji su doštampavani, nađeno je 64 neiskorištena listića, bez pečata i potpisa ovlaštene osobe, a glasovi su dodati Dodiku, nedostaju izvodi sa potpisima birača sa pojedih biračkih mjesta, nema određenog broja vreća sa neiskorištenim glasačkim listićima… Obim saznanja o prevarama se svakodnevno širi. Toliki je obim neregularnosti da se desila strava i užas, a ne izbori, i jasno je da će sve osim ponavljanja izbora za predsjednika predstavljati demokratski kraj i mrak za ovu zemlju – poručio je Borenović.

Naglasio je da je izborni proces zagađen i da ne sumnja da će biti podneseno dovoljno argumenata u naredna 3 dana da se odobri ponovno brojanje glasova bar za Narodnu skupštinu Republike Srpske, jer to može značajno promijeniti ishod.

TESTNA REKLAMA

– Ilustrovaću jednim primjerom: PDP-u nedostaje 27 glasova za deveti mandat u NSRS. To pokazuje da je svaka, pa navodno i mala neregularnost dovoljna da se promijeni ishod izbora. Važno insistirati na punoj istini. Domet krađa za predsjednika Republike je toliki da su na ¾ prebrojanih biračkim mjesta uočene nepravilnosti, odnosno na 3 od 4 biračka mjesta. Nećemo stati, očekujemo da CIK zakonito, nepristrasno i profesionalno završi svoj posao, na osnovu uočenih nepravilnosti, kao i da se utvrdi puna istina za ostale nivoe vlasti, pored nivoa predsjednika. Očekujemo i da pravosudne institucije počnu raditi na slučajevima koji su doveli do podnošenja krivičnih prijava, da se provedu istražne radnje i odgovaraju oni koji su krali – rekao je Borenović.Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, potvrdio je da će SDS, PDP i Lista za pravdu i red podnijeti prigovore i zahtjeve za ponovno brojanje glasova za ostale nivoe vlasti:

– Sigurno ćemo podijeti prigovore na neregularnosti u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, na kojima su već utvrđene brojne neregularnosti na brojanju za nivo predsjednika Republike Srpske – rekao je Vuković.

On je iznio i nova saznanja iz sela Krajišnik, koje je, kako kaže, postalo simbol organizvane izborne krađe:

– Na tom biračkom mjestu je prvobitno Milorad Dodik imao 141 glas, 137 Zoran Kalinić, a Jelena Trivić 0 glasova, a poslije je to u GIK popravljeno i vraćeno je 137 glasova Jeleni Trivić. Na ponovnom prebrojavanju se saznala cijela istina, odnosno da je Jelena Trivić zapravo imala 187 glasova, odnosno da su njenih 50 glasova, plus jedan neiskorišteni listić, upisani Miloradu Dodiku – rekao je Vuković, dodajući da se i sam sažalio na predsjednika biračkog odbora koji je prvobitno uvjerljivo tvrdio da se desila greška zbog umora.

– Ne možete biti umorni, pa da tako podijelite glasove. Pokazuje se namjera da se napravi takav raspored uzetih glasova od Jelene Trivić. Ovo je takođe primjer da treba vremena da se sazna šta se sve dešavalo, a vlast stalno tjera da se proglase i potvrde rezultati. Pozivam sve političke aktere, ali i građane na strpljenje, jer je ovo proces koji zahtijeva vrijeme – poručio je Vuković.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JELENA TRIVIĆ podržala Gradonačelnika Bijeljine (foto)

-Pozivam nadležne organe da ispitaju lice koje je nedvosmisleno uputilo prijetnje gradonačelniku Bijeljine dr Ljubiši Petroviću tokom skupštinskog...

LOVAČKI SAVEZ RS: Poziv korisnicima lovišta za dostavljanje informacija

U postupku sprovođenja Odluke o osiguranju članova lovačkih uduženja i njihovih lovaca gostiju, zatim osiguranju od opasnosti požara...

PETROVIĆ: U Skupštini je na snazi političko licemjerstvo (video)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, rekao je novinarima da je procenat izvršenja budžeta za kapitalna ulaganja za prvih devet...

JOVIČEVIĆ (DEMOS): Odgovor na inicijativu vezano za asfaltiranje saobraćajnice „TOPOLICA“ (foto,video)

-Gospodo, pročitajte odgovor resornog odjeljenja, poručio je na početku svog obraćanja Jovičević, oko asfaltiranja saobraćajnice pod nazivom "TOPOLICA". -Potvrdili...