Branislav Borenović prisustvovao je konferenciji @transparency.bih na kojoj se razgovaralo o zakonodavnom odgovoru na korupciju i gdje su zastale antikorupcijske reforme.

-Nažalost, korupcija postaje model ponašanja. Svjedoci smo institucionalnog ćutanja i zato je neophodno adekvatno djelovanje, posebno pravosudnih institucija, a formiranje Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, jedan je odgovor, parlamentarni rekao je Borenović.

Borenović naglašava da je u našem društvu evidentan sindrom nekažnjavanja, nečinjenja i nezamjeranja pravosudnih i ostalih institucija kada je u pitanju borba protiv korupcije.

-Pokazatelji su sumorni, u periodu 2021 – novembar 2023. godine u svih 19 tužilaštava u BiH, u kojima radi skoro 400 tužilaca, bilo je 3215 zaprimljenih slučajeva korupcije. Od toga je potvrđeno svega nekoliko optužnica za predmete krivičnih djela visoke korupcije i to samo jedna od strane Tužilaštva BiH, a svega dvije u tužilaštvima Republike Srpske za skoro tri godine, ističe Borenović.

-Nažalost, po ovom pitanju nam trebaju rigidni i strogi zakoni, koji će omogućiti da niti jedan pojedinac ne bude iznad zakona i ponavljam – djelovanje institucija. To je moguće, ali pod uslovom da insitucije ne vode oni koji su dokazano skloni korupciji i koji razvijaju takav model djelovanja, zaključio je Borenović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име