Borenović na komitetu Savjeta Evrope „Neophodno izmijeniti Izborni zakon BiH“

Datum:

Share post:

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, Branislav Borenović, prisustvovao je sastanku Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Savjeta Evrope (Monitoring komitet), koji se održava u Parizu.

Jedna od tačaka dnevnog reda je poštovanje obaveza i angažmana BiH u okviru koje se govorilo o dešavanjima i izazovima sa kojima se BiH suočavala na poslednjim opštim izborima u oktobru 2022.

– Neophodnost izmjena Izbornog zakona, kojima bi se omogućili zakoniti i fer izbori, svakako je tema koja zaslužuje posebnu pažnju i o čemu sam govorio na današnjem sastanku Monitoring komiteta u dijelu koji se tiče Bosne i Hercegovine. Nakon još jednih izbora koji su obilovali brojnim nepravilnostima od suštinske važnosti je izmijeniti Izborni zakon u smislu da se omogući skeniranje glasačkih listića, identifikacija birača otiskom prsta, uvede video nadzor nad glasačkim mjestima bez povrede tajnosti glasanja i poboljša rad biračkih odbora čime bi značajno bio unaprijeđen izborni proces koji je u proteklim ciklusima bio potpuno degradiran – poručio je Borenović.

On je dodao da je sam izborni proces i kontrolno brojanje nakon izbora pokazalo ogromne razmjere izbornih prevara, uz fiktivno i nezakonito dopisivanje birača i dodavanje glasova, što je utvrđeno sa preko 10 odsto kontaminiranih, uništenih i nevažećih glasačkih listića.

Kaže da, nažalost, pravosudne institucije ne daju adekvatan odgovor na brojne primjere izbornih krađa, ne procesuiraju odgovorne, i samim time legalizuju izbornu korupciju koja suštinski uvodi korupciju i na takav način izabrane vladajuće strukture kao iskrivljeni model ponašanja u cijelo društvo.

– Od izuzetne je važnosti, vjerovatno ključni prioritet za Bosnu i Hercegovinu usvojiti paket integriteta u sastavu izmjena Izbornog zakona kako bi konačno imali fer, transparentne i poštene izbore – ističe Borenović.

Sastanku je prisustvovala i Sabina Čudić, poslanik Naše stranke u PD PS BiH i član Monitorig komitet iz BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zadrugar iz Crnjelova u sudijskoj nadoknadi do boda na Sokocu

Fudbaleri Glasinca i Zadrugara podijelili su po bod u zaostaloj utakmici 4. kola Druge lige Republike Srpske grupa...

BEZBIJEDNOST PODIGNUTA NA VIŠI NIVO Bijeljinske đake čuva 16 policajaca, motre i školu i ulicu

Od početka nove školske godine na području koje pokriva Policijska uprava /PU/ Bijeljina raspoređeno je 16 školskih policajaca...

BRNABIĆ: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija od 2014. godine u projekte u Republici Srpskoj...

„Dani Srpske u Srbiji“: „Samo jedinstvom možemo sačuvati identitet, jezik i pismo“

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" počela je večeras u Beogradu. Svečanost u Narodnom pozorištu počela je intoniranjem himni...