Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti Republike Srpske upućen je u proceduru, rekao je danas ispred Narodne skupštine RS, narodni poslanik Đorđe Vučinić, gdje je održao konferenciju, zajedno sa roditeljima koji se već mjesecima bore za ostvarivanje statusa roditelja njegovatelja.

Nacrt zakona, kako je rekao, trebao bi se naći pred poslanicima za desetak dana, nakon što prođe neophodne procedure u Vladi RS.

„Gledali smo da napravimo najrealniji prijedlog. Tražimo dvije stvari. Prva je da nema starosne granice za djecu do 30 godina, u FBiH je ukinuta ta starosna granica, jer se, nažalost, ništa ne mijenja kod djeteta kada napuni 30 godina. Druga stvar koju tražimo je da roditelji ostvare status roditelja njegovatelja, bez obzira na stepen oštećenja djeteta. Ovo nije politička tema na kojoj bi trebalo skupljati poene i nadam se da će i ostale kolege shvatiti značaj ovog prijedloga i da će amandmanski djelovati kako bi što više poboljšali status roditelja njegovatelja“, istakao je ovom prilikom Vučinić.

Ispred roditelja se obratila Aleksandra Stankić iz Bijeljine, poručivši da njihova priča nije politička, te da su djeca njihova jedina politika.

Takođe je sve narodne poslanike zamolila da politiku i stranku ostave sa strane i da  djeci sa poteškoćama pristupe kao majke, očevi, bake, deke.

„Bojimo se vašeg rada iza zatvorenih vrata, jer do sada sve što je bilo na papiru u stvarnosti je patnja i jad naše duše“, poručila je Stankić navodeći i podatak da 99 posto roditelja djece sa poteškoćama ne radi.

Ispred udruženje koje je od početka podržalo roditelje – Restart Srpska, govorio je Stefan Blagić.

Istakao je da je ovo jako bitna tema, da prijedlog zakona trebaju podržati svi poslanici i da ne primaju opravdanja da u budžetu nema novca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: 6yka.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име