BOLNICA BIJELJINA: Rano otkrivanje melanoma spašava život

Datum:

Share post:

JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ organizovala je danas besplatne preglede mladeža u cilju ranog otkrivanja melanoma, najzloćudnijeg tumora kože. U okviru današnje akcije koja je trajala od 9 do 12 časova, u dermatološkoj ambulanti pregledano je 30 građana.

Bijeljinska bolnica se od 2013. godine, zajedno sa svim dermatolozima iz Republike Srpske, priključila evropskoj kampanji u obilježavanju „Melanoma dana“ , koja se provodi jednom godišnje.

„Cilj kampanje Euromelanoma jeste da podignemo svijest kod naših građana o značaju ranog otkrivanja sumnjivih lezija ili lezija u ranom stadijumu. Mnogo lošija prognoza melanoma je ako se otkrije u kasnijoj fazi kada se on proširio u dublje slojeve kože. Naša statistika, nažalost, pokazuje da je prosječna debljina melanoma u momentu otkrivanja 3 mm, dok je u Evropi 1 mm. Tokom današnje preventivne akcije kod četiri osobe smo pronašli atipične mladeže koje smo uputili na dermoskopiju i jedan bazocelularni karcinom“ izjavila je dermatovenerolog dr Mirica Stojsavljević, šef Odsjeka za dermatovenerologiju bijeljinske bolnice.

Melanom predstavlja najagresivniji oblik malignih tumora na koži. Njegova karakteristika je lokalna invazivnost i relativno rano metastaziranje limfogenim i hematogenim putem.

Dolaskom novog menadžmenta u bijeljinskoj bolnici je otvoren Kabinet za dermoskopiju, koji radi treću godinu i gdje se iz godine u godinu javlja sve je veći broj pacijenata.

“U posljednjih godinu dana javio se određeni broj mlađih osoba i osoba srednjih godina sa znacima melanoma u kasnijem stadijumu i njihovo liječenje će biti mnogo duže, a prognoze nesigurne. Pacijenti, kod kojih smo otkrili melanom u ranoj fazi, uglavnom su završavali liječenje hirurškom intervencijom”, objašnjava dr Stojsavljević.

Ona savjetuje da sve pigmentne promjene treba pažljivo pratiti i ukoliko pokazuju znakove aktivnosti u smislu povećanja, krvarenja i svraba obavezno uputiti na pregled kod dermatologa.

Dr Stojsavljević navodi da je veoma važno da građani budu svesni koliko je štetan uticaj UV zraka, prije svega vještačkih u solarijumu, a tako i sunčevih zraka. Rizične grupe su osobe koje su imale neki oblik karcionoma kože ili druge nemelanomske tumore, osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom na melanoma, kao i osobe koje su zbog prirode posla izložene sunčevom zračenju.

U ljetnim mjesecima ona preporučuje svakodnevnu upotrebu krema sa visokim zaštitnim faktorom i izbjegavanje izlaganja suncu u periodu od 11 do 16 h.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nastavljena saradnja između FPE i Univerziteta „Lucian Blaga“ iz Sibinja, Rumunija

Karolina Timbalari i Žizel – Anamaria Petruta, predstavnice Univerziteta „Lucian Blaga“ Sibinj, Rumunija, boravile su na Fakultetu poslovne...

Proglašena vanredna situacija: Izlila se rijeka u Svrljigu, kuće poplavljene

Usljed obilnih kišnih padavina, došlo je do izlivanja bujičnih potoka na teritoriji opštine Svrljig, zbog čega je jedna...

CIK BiH usvojio 26 podzakonskih akata bitnih za lokalne izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je usvojila 26 podzakonskih akata bitnih za sprovođenje lokalnih izbora u BiH...

Bijeljinski „Radnik“ na korak od titule – sutra dočekuje „Željezničar“

SUBOTA U 20.00č RADNIK NA KORAK OD TITULE, DOČEKUJE ŽELJEZNIČAR Šest kola pred kraj prvenstva prve lige Republike Srpske...