U JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ obilježena Evropska sedmica borbe protiv melanoma Bijeljinska bolnica je i ove godine preventivnim dermatološkim pregledima obilježila Evropska sedmicu borbe protiv melanoma u cilju podizanja svijesti javnosti o melanomu i otkrivanju drugih sumnjivih lezija u najranijem stadijumu. Zbog porasta broja oboljelih od melanoma u svijetu, kao najmalignijeg karcinoma u humanoj patologiji, današnja akcija preventivnih pregleda bila je fokusirana na važnost rane dijagnoze.

Dr Mirica Stojsavljević, šef Odsjeka za dermatovenerologiju navela je podatak da je za proteklih godinu dana u bijeljinskoj bolnici obavljeno 900 dermoskopskih pregleda.

“Melanoma dan organizuje se u skoro svim evropskim zemljama a u našoj ustanovi već duže od decenije. Velika pažnja se poklanja preventivnim pregledima sa akcentom na maligna oboljenja kože, posebno na melanom”, rekla je dr Stojsavljević i dodala da je melanom jedan od rijetkih tumora koji je lako uočljiv i ne bi trebalo dozvoliti da nam ugrozi život.

Najagresivniji rak kože u stalnom porastu

Riziko faktori za pojavu melanoma su genetika i nekontrolisano izlaganje sunčevim zracima čiji je UV indeks u porastu. Stručnjaci savjetuju najprije fizičku zaštitu od sunca, da se izbjegava izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana odnosno u periodu od 12 do 16 časova, te da se koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorima i strogo izbjegava upotreba solarijuma.

Rak kože je najčešće dijagnostikovana vrsta raka na svijetu. Obično je uzrokovan nesigurnim i učestalim izlaganjem sunčevim UV zračenjem koje prodire u kožu i oštećuje je. Kancerozne lezije se obično javljaju na regijama kože koje su najizloženije suncu. To su lice, uši, nadlanice i podlaktice.

Najučestaliji je kod osoba iznad 50 godina ali se može javiti i kod mlađih a ukoliko se rano dijagnostikuje postoji veoma visoka šansa za njegovo izlječenje. Tome pomaže samopregled, poznavanje faktora rizika i redovan pregled dermatologa!

U okviru prošlogodišnje kampanje Euromelanoma u Republici Srpskoj obavljeno je 700 besplatnih dermatoloških pregleda i tom prilikom otkriven je 141 slučaj maligniteta kože.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име