BITKA ZA BIJELJINU: Milovanović se sprema da izađe na crtu Petroviću

Datum:

Share post:

Predsjednik Gradskog odbora SNSD u Bijeljini, Miroslav Milovanović, najozbiljniji je kandidat te stranke za novog gradonačelnika Bijeljine ukoliko prođe opoziv aktuelnog gradonačelnika Ljubiše Petrovića, saznaje Srpskainfo.

Izvori našeg portala iz vrha vladajuće političke partije u Srpskoj otkrivaju da je nekadašnji ministar poljoporivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te aktuelni direktor „Voda Srpske“, gotovo sigurno, budući kandidat SNSD za gradonačelnika Bijeljine ukoliko građani na predstojećem referendumu, 19. marta, izglasaju nepovjerenje Ljubiši Petroviću.

Sagovornici Srpskainfo iz vrha SNSD, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da je biznismen i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić takođe „zagrizao“ za gradonačelničku fotelju u Bijeljini, ali da je, prema njihovim riječima, Milovanović „čvrst izbor“ Milorada Dodika.

– Predsjednik bijeljinskog SNSD Miroslav Milovanović gotovo sigurno će biti kandidat za novog gradonačelnika Bijeljine ukoliko prođe opoziv Ljubiše Petrovića. Iako Milovanović nije pretjerano zainteresovan za tu funkciju, stranački šef smatra da je on najbolje rješenje i tako će najvjerovatnije i biti, bez obzira što bi Slavenko Ristić objeručke prihvatio kandidaturu. U nekim kombinacijama kao mogući kandidati pominjali su se Vojin Mitrović, Aleksandar Đurđević i Zlatko Maksimović, ali je to prilično nerealno – tvrde izvori Srpskainfo.

Šef Gradskog odbora SNSD Bijeljina, Miroslav Milovanović, juče se nije javljao na naše telefonske pozive pa smo tako ostali uskraćeni za njegov komentar o tome da li će biti kandidat za nasljednika Ljubiše Petrovića ukoliko aktuelni gradonačelnik bude opozvan 19. marta. Sam Petrović, kao i obično, nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Univerziteski profesor i sociolog Drago Vuković za Srpskainfo kaže da je, prema njegovim mišljenju, sve izvjesnije da će Petroviću 19. marta biti izglasan opoziv, te da se, kako kaže, čak ni stranke koje se deklarativno zalažu za njegov ostanak na funkciji gradonačelnika, SDS i PDP, nisu „pretjerano angažovale u njegovoj odbrani“.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Kako se datum opoziva bliži, sve je izvjesnije da će građani izglasati nepovjerenje Petroviću s obzirom na tu blokovsku opredjeljenost i udruživanje mnogo partija protiv aktuelnog gradonačelnika. Vlada mišljenje i da je Petrović ostao sam, odnosno da nema stranačku infrastrukturu koja bi mu mogla pomoći – kaže Vuković.

On, između ostalog, ističe da Bijeljinom „dominiraju bilbordi koji pozivaju na opoziv“, te da je, prema njegovim riječima, primjetno da sve veći broj malih političkih partija prilazi političkoj grupaciji koja traži opoziv gradonačelnika.

– Po mojim procjenama i iskustvu, na referendum nikad ne izlazi veliki broj glasača i mnogo ih je manje nego kad su izbori za gradonačelnika. To sve ne ide u prilog Petroviću – tvrdi Vuković.

S druge strane, on smatra da prava „bitka“ za Bijeljinu nastupa nakon očekivanog opoziva gradonačelnika, odnosno na vanrednim izborima.

– Pravo pitanje je ko će kome izaći na crtu? Polazim od pretpostavke da će Ljubiša Petrović, ako izgubi na referendumu, ponovo biti kandidat za gradonačelnika na vanrednim izborima jer SDS i PDP, realno, nemaju jačeg kandidata od njega. Tad se postavlja pitanje ko će Petroviću biti protivkandidat? Ono što se u Bijeljini priča po određenim političkim krugovima jeste to da je Petrovića lako pobijediti na referendumu, ali da ga je teško pobijediti na vanrednim izborima koji slijede poslije referenduma. Kalkuliše se s više imena, a najozbiljniji kandidat je Miroslav Milovanović, šef bijeljinskog SNSD. U svakom slučaju, u Bijeljini predstoji velika politička bitka i pobijediće onaj ko bude imao bolju stranačku infrastrukturu, disciplinovanije članstvo i koaliciju koja ga podržava – smatra Vuković.

NEZAHVALNE PROGNOZE

Ukoliko se ostvare pojedine prognoze i građani Bijeljine odluče da 19. marta izglasaju opoziv Petrovića, Drago Vuković ocjenjuje da na vanrednim izborima za gradonačelnika neće biti izrazitog favorita. – Da je, recimo, Miroslav Milovanović bio protivkandidat Ljubiši Petroviću na lokalnim izborima 2020, siguran sam da bi tada pobijedio. Mislim da je trenutno nezahvalno prognozirati pobjednika i poraženog, ukoliko dođe do vanrednih izbora – ocjenjuje Vuković.

Dešavanja u BIjeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ŠKOLA NOVINARSTVA SEMBERSKIH NOVINA: Komisija bira najbolje radove

„Semberske novine“, u saradnji sa Aktivom direktora regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, nastavljaju Ljetnju školu novinarstva „Semberskih novina“,...

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...

Na današnji dan – 29. mart

Danas je petak, 29. mart, 89. dan 2024. Do kraja godine ima 277 dana. 1461. - U najkrvavijoj bici...