„Bio je veliki nesrazmjer u knjigovodstvenom i stvarnom stanju“ Svjedočenjem Slavice Injac završen dokazni postupak u predmetu „Bobar banka“

Datum:

Share post:

Slavica Injac bivša direktorka Agencije za bankarstvo RS optužena za nesavesno poslovanje, izjavila je danas tokom svedočenja u Okružnom sudu u Banjaluci da je bio veliki nesrazmer u knjigovodstvenom i stvarnom stanju “Bobar banke”.

Dodala je kako je u knjigama pisalo da je kredit koji je “Bobar banka” dala “Autosemberiji” bio šest miliona, a utvrđeno je da to preduzeće duguje pet puta više, odnosno 32 miliona maraka.

Krediti koje je kako navodi Injac, “Bobar banka” dala krajem 2013. godine preko Hrvatske i iz depozita u Crnoj Gori od 47 miliona maraka unazadili su banku.

Optužena Injac istakla je kako Agencija nije mogla imati uvid u ono što je banka skrivala i za postojanje duplih knjiga, te da je privremena uprava u banku uvedena čim su se za to stekli zakonski uslovi, a neke stvari su otkrivene tek poslije.

TESTNA REKLAMA

– Banka do kraja 2013. godine je ispunjavala svoje obaveze i u njenim izvještajima bilo je sve uredu kao i kod drugih banaka. Kada je Agencija utvrdila određene nepravilnosti naložene su i mjere, a jedna od njih je i dokapitalizacija. Banka je to ispoštovala, ali se ispostavilo na nepravilan način- navela je u svjedočenju optužena Injac.

PROČITAJTE JOŠ

Ona se prisjetila da je vlasnik banke Gavrilo Bobar dolazio u Agenciju sa saradnicima i obećavao da će uraditi dokapitalizaciju i prodati banku.

Međutim, kako je posvjedočila Injac, Agencija je mjere prema banci poduzimala u skladu sa onim što se utvrdi kontrolama iz dokumentacije.

Njenim svjedočenjem okončan  je dokazni postupa u ovom slučaju, a iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane biće u januaru.

Slavica Injac, bivša direktorka Agencije za bankarstvo RS optužena je za krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Prema navodima iz optužnice, Injac je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje.

Zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a “Bobar banka” je propala, te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi. Optužnicu protiv Injac i još 15 osoba podiglo je Tužilaštvo BiH.

Prema toj optužnici grupa se tereti da je od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovala kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM za koji novac je oštećena “Bobar banka”.

Predmet protiv Injčeve prebačen je u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti, a Republičko javno tužilaštvo nedavno je izmijenilo optužnicu pa je njoj na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava

Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo. Naime, agrarni budžet za ovu...

Planinari PD ’’Povlen’’ iz Valjeva u posjeti PED ’’Majevica’’ (foto)

U subotu i nedjelju (28 i 29 januara 2023.) članovi pobratimskog Planinarskog društva ’’Povlen’’ iz Valjeva bili su...

DODIK: Dosadašnji Gradonačelnik, osim svojih ličnih hirova, ništa drugo nije ni pokazao u Bijeljini (video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraveći danas u Bijeljini na sastanku sa semberskim poljoprivrednicima govorio je i o...

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad (foto)

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad - Osnivač Republičke stranke Srpske Slavenko Ristić imao je izuzetnu...