„Bio je veliki nesrazmjer u knjigovodstvenom i stvarnom stanju“ Svjedočenjem Slavice Injac završen dokazni postupak u predmetu „Bobar banka“

Datum:

Share post:

Slavica Injac bivša direktorka Agencije za bankarstvo RS optužena za nesavesno poslovanje, izjavila je danas tokom svedočenja u Okružnom sudu u Banjaluci da je bio veliki nesrazmer u knjigovodstvenom i stvarnom stanju “Bobar banke”.

Dodala je kako je u knjigama pisalo da je kredit koji je “Bobar banka” dala “Autosemberiji” bio šest miliona, a utvrđeno je da to preduzeće duguje pet puta više, odnosno 32 miliona maraka.

Krediti koje je kako navodi Injac, “Bobar banka” dala krajem 2013. godine preko Hrvatske i iz depozita u Crnoj Gori od 47 miliona maraka unazadili su banku.

Optužena Injac istakla je kako Agencija nije mogla imati uvid u ono što je banka skrivala i za postojanje duplih knjiga, te da je privremena uprava u banku uvedena čim su se za to stekli zakonski uslovi, a neke stvari su otkrivene tek poslije.

– Banka do kraja 2013. godine je ispunjavala svoje obaveze i u njenim izvještajima bilo je sve uredu kao i kod drugih banaka. Kada je Agencija utvrdila određene nepravilnosti naložene su i mjere, a jedna od njih je i dokapitalizacija. Banka je to ispoštovala, ali se ispostavilo na nepravilan način- navela je u svjedočenju optužena Injac.

PROČITAJTE JOŠ

Ona se prisjetila da je vlasnik banke Gavrilo Bobar dolazio u Agenciju sa saradnicima i obećavao da će uraditi dokapitalizaciju i prodati banku.

Međutim, kako je posvjedočila Injac, Agencija je mjere prema banci poduzimala u skladu sa onim što se utvrdi kontrolama iz dokumentacije.

Njenim svjedočenjem okončan  je dokazni postupa u ovom slučaju, a iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane biće u januaru.

Slavica Injac, bivša direktorka Agencije za bankarstvo RS optužena je za krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Prema navodima iz optužnice, Injac je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje.

Zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a “Bobar banka” je propala, te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi. Optužnicu protiv Injac i još 15 osoba podiglo je Tužilaštvo BiH.

Prema toj optužnici grupa se tereti da je od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovala kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM za koji novac je oštećena “Bobar banka”.

Predmet protiv Injčeve prebačen je u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti, a Republičko javno tužilaštvo nedavno je izmijenilo optužnicu pa je njoj na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu

Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što...

Jedan od budućih iPhone 17 modela doživjeće veliku izmjenu

Analitičar Ros Jang tvrdi da je Apple smislio zanimljiv zaplet za iPhone 17 seriju, koja će se pojaviti...

AGRO SAVJET: Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza – Savjeti baštovana

Baštovani su uvijek u potrazi za najboljim metodama kako bi njihove biljke napredovale zdravo i snažno, a paradajz...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...