Bijeljinski ŠTAB za vanredne situacije: Moramo biti jako DISCIPLINOVANI još najmanje 15 dana

Datum:

Share post:

Na teritoriji Grada Bijeljina, do sada je testirano 351 osoba od kojih je bilo 11 pozitivnih. Devet lica je izliječeno, a dvoje preminulo. Kroz nadzor u izolaciji prošlo je 1.680 lica, u kućnom karantinu je bilo 119, a u bolničkom karantinu 118 lica. Sva lica koja su bila pozitivna na Covid-19 i boravili su u Domu učenika su izliječena. U lokalnom karantinu u OŠ „Vuk Karadžić“, bilo je 107 lica, a trenutno ih je 25. Juče je uzeto deset uzoraka, jutros još tri i očekuju se rezultati.

„Ispred Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina, danas smo iskoristili priliku da Šefa Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenada Stevandića upoznamo sa trenutnom situacijom u gradu. Moram konstatovati da je naše stanje prilično stabilno i da smo prilično zadovoljni trenutnim stanjem. Nemamo nijedno lice koje je pozitivno na Covid-19. Do sada, Komunalna policija je imala 1.734 provjere, a opšta policija preko 4.000 provjera. Za ovaj period, u našem gradu je 13 lica preko 65 godina bilo kažnjeno, jer nisu poštovali odluku Republičkog štaba, a sankcionisano 45 lica koja su kršila mjeru policijskog časa“, rekao je Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Štab za vanredne situacije je počeo da zasijeda 11. marta, odnosno, pet dana prije nego što je uvedena vanredna situacija (16. marta).

„Do sada smo imali 28 sjednica Štaba i sve mjere, odluke i zaključke koje je naredio i predložio Republički štab, smo ispoštovali i nijedna nije bila blaža, ali je bilo nekoliko težih. Zajednički zaključak današnjeg sastanka sa Šefom štaba je da moramo biti jako disciplinovani još narednih, najmanje, 15 dana i moramo ispoštovati sve mjere koje predlažu stručna lica. Želim još jednom da zamolim građane za još malo strpljenja da bismo sredinom maja mogli da razmišljamo o normalizaciji života u našem gradu“, istakao je Mićić.

Epidemiološka situacija u Bijeljini je stabilna bez novoregistrovanih na Covid-19 i bez pacijenata u bolničkom karantinu.
„Želim da se zahvalim svim građanima Semberije koji su, prije svega, svojom samosvješću učinili mnogo toga da se epidemiološka situacija održi stabilnom. Potrebno je istaknuti i pregalački rad zaposlenih u Bolnici i Domu zdravlja koji su dali nadljudske napore i žrtvovali svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica u želji da pruže najbolju moguću njegu građanima Bijeljine. „Kovid-bolnica“ za sada raspolaže sa 143 kreveta i podijeljena je u tri zone: „karantin 1“, gdje su pacijenti kod kojih postoji klinička sumnja, nejasna febrilna stanja i kojima radimo testiranje i koja detektujemo u „Kovid-bolnicu 2 i 3“. „Kovid-bolnica 2“ su pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom i „Kovid-bolnica 3“, gdje su pacijenti koji imaju najtežu kliničku sliku i imaju potrebu za mehaničkom ventilacijom“, istakla je v.d. direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić.

Šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić je najavio da se mjere, kao što je prethodno najavila Vlada RS, mogu malo redukovati od 27. aprila, ali da ne smiju da se ne primjenjuju.
„Bijeljina i Gradiška, kao dva mjesta koja su imala najveći ulaz ljudi sa graničnih prelaza, su bile dvije najveće opasnosti u RS i obje su uradile izvanredan posao i spriječile veliku akumulaciju pozitivnih lica koje bi i napravile veliku transmisiju. Bijeljinska Bolnica je napravila dobar posao praveći „Kovid-bolnicu“ koja je od republičkih institucija dobila i pokretni ultrazvuk i pokretni rendgen, da ne mora da se kontaminira oprema u centralnom bolničkom bloku“, rekao je Stevandić.
Stevandić je istakao da Bijeljina danas nema zaraženih zahvaljujući ozbiljnom provođenju mjera i ozbiljnim radom institucija i njihovom dobrom saradnjom i dodao da je sve ovo jedan veliki dobro uhodan mehanizam i da je RS pokazala da može da se nosi sa velikim izazovima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen prijedlog o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PS SE) usvojila je večeras nacrt izvještaja izvjestioca za samoproglašeno Kosovo u SE Dore...

Otvaranjem angio sale, prof. dr Zlatko Maksimović ZAVRŠIO mandat kao direktor Bolnice (video)

Sada već bivši direktor Bolnice, prof. dr Zlatko Maksimović, na današnjem otvaranju nove angio sale, podsjetio je da...

Na granici Hrvatske i Slovenije pao snijeg

Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Na snimku koji je poslao čitalac “Nezavisnih” vidi se kako...

„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će...