Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić je sa Gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i izvođačem radova Draganom Sarićem, vlasnikom „Higre“, obišao pumpnu stanicu „Stara Dašnica“ u Donjem Crnjelovu.

„Ovdje se radi na projektu navodnjavanja i rekonstrukciji kanala. Prošle godine smo završili ovaj zapadni dio, navodnjavanje za Donje Crnjelovo površine oko 500 ha. Ove godine radimo navodnjavanje Batkovića površine oko 600 ha i rekonstrukciju ovog kanala, odnosno osposobljavanje njegovog profila da primi vodu koja teče iz Drine kroz grad. Ona će da snabdijeva ovaj vodozahvat i pumpnu stanicu. Usput se rješavaju i problemi u kanalu koji su vezani za odbranu od poplava. Kanal bi potpuno trebao biti završen za dva mjeseca sa oba aspekta, a što se tiče izgradnje sistema za navodnjavanje, plan je da se završi do septembra“, rekao je Sarić.

 
Ministar Pašalić je istakao da se na tom mjestu nalaze pumpne stanice koje će da obezbijede vodu i za sistem Crnjelovo i za sistem Batković.

„Pumpe su stabilnog pritiska sa maksimalno 6 bara koji se može regulisati i na način da bude niži od 6 bara. To će obezbijediti da naši proizvođači imaju hidrant na parceli i da je dovoljno samo da prikopčaju crijevo na hidrant i da imaju stabilan pritisak. Znači, neće biti potrebe da uzimaju vodu iz podzemlja koristeći pumpe na struju i dizel i to će im sigurno olakšati proizvodnju“, rekao je Pašalić.

Ministar je istakao da je ovo samo prvi korak u izgradnji sistema za navodnjavanje u Semberiji i da je, kao što je ranije najavljeno u planu izgradnja sistema za navodnjavanje na preko 5.000 ha.

„Smatram da će ovo mnogo značiti većini ljudi, naročito u sušnom periodu. Već je sad potreba za navodnjavanjem, s obzirom da u prethodnom periodu nije bilo padavina, tako da je ova posljednja kiša bila jako dragocjena. Da je i sada bilo mogućnosti za navodnjavanje, bilo bi od velikog značaja i koristi za žitarice“, rekao je Dragan Živanović, poljoprivrednik iz Crnjelova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име