Da se ljeti rashladimo i osvježimo, najbolja je lubenica. Ali, ove godine teže će se naći dobra i domaća, jer je prinos prepolovljen. A za dodatnu štetu krivac je i nevrijeme.

Fabrika pod otvorenim nebom hrani porodicu Mitrović u Donjem Crnjelovu. Nekada najveći proizvođači lubenice u ovom selu, odlučili su da zasad ove kulture smanje drastično. Kao da to nije bilo dovoljno, rod je ove godine prepolovljen.

„Prinos je neki da se ne lažemo, od tonu ipo do 3. Godina kad je dobra, lubenica je dobra, može da rodi od 5 do 6, 7 tona po dunumu“ tvrdi Mladen Mitrović, uzgajivač lubenice iz Donjeg Crnjelova.

Ni u domaćinstvu Bešlića stanje nije ništa bolje.

Savo Bešlić, uzgajivač lubenice iz Donjeg Crnjelova, kaže da je prinos mali i da je kiša upropastila rod.

Cijene prihrane i đubriva sve su više, a uz oluju koja je u srijedu zahvatila Semberiju, sve su nade za opstanak potonule.

„Desila se jedna katastrofa nezapamćena. Meni je 54 godine, nisam zapamtio olujni vjetar tih razmjera. Šta se desilo sa lubenicom? Sva vriježa je, ova loza koja prekriva plodove, nju je vjetar maltene izmrsio i skinuo sa lubenica koje sad gore. Em nam gori paprika, koja je otkrivena, em lubenica“, žali se Mladen Mitrović iz Donjeg Crnjelova.

Nekontrolisan uvoz ugrožava domaćeg proizvođača. Albanske i grčke lubenice ići će nam na trpezu, a domaće, ako se ne pojedu, najvjerovatnije prasićima. Oni koji otkupljuju robu, kažu da uvijek biraju domaće.

„Nije ko do sad ali je opet bolja nego ona uvozna koja dođe iz Turske. Plaćamo je po marku, ona stara već 10-15 dana. Bolje uzeti ovu lubenicu koja je malo zelenija, koja je friška.“ kaže Munir Krasanović, preprodavac voća i povrća.

Da stvar bude još grđa, na nepreglednim crnjelovačkim poljima, nema ko da radi. Radna snaga, zna se, otišla za inostranstvo.

„Definitivno znači, na njivu neće niko više. Nije loša ni dnevnica, ima da se pojede, da se popije. Za berača lubenice sad je dnevnica 50, 70, pa i 100 maraka.“ kaže Mladen Mitrović, uzgajivač lubenice iz Donjeg Crnjelova.

Pa kad već nema ko, Mitrovići na njivu idu porodično, a u nedostatku radne snage, domaćica vozi traktor.

Rodila, nerodila, svejedno je, preskupa ulaganja navode proizvođače da od lubenice odustanu, a slab ovogodišnji rod, samo će, kako tvrde, tu želju i učvrstiti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име