Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefan Mitrović i direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović, sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova danas su zajednički obišli radove na sanaciji i rekonstrukciji Glavnog obodnog kanala u Semberiji u Gornjem Crnjelovu.

Miroslav Milovanović, direktor JU „Vode Srpske“, prije svega se zahvalio Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Jedinici za koordinaciju projekata preko kojih se realizuje sanacija Glavnog obodnog kanala u Bijeljini.

„Vlada Republike Srpske je zaključno sa 31.12.2023. godine ukupno na nivou Republike Srpske u sanaciju postojećih objekata odbrane od poplava i izgradnju novih objekata odbrane od poplava u prehodnih deset godina uložila preko 250 miliona konvertibilnih maraka. Radovi su vršeni na 322 lokacije, ukupno u 43 lokalne zajednice. Od poplava koje smo imali 2014. i 2010. godine, današnje stanje objekata odbrane poplava je na neuporedivo višem nivou i stepen zaštite odbrane poplava je daleko iznad onog perioda kada smo imali te poplave, tako da je sigurnost građana sigurno na višem nivou, a Vlada će kroz svoje planove i u narednim godinama u skladu sa finansijskim sredstvima i mogućnostima nastaviti ulaganja u objekte odbrane poplava“, rekao je Milovanović.

Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da projekat Sava-Drina izuzetno značajan regionalni projekat koji se finansira zajedno sa Svjetskom bankom.

Prva faza projekta vrijedna je 30 miliona eura i realizuje se na kompletnom slivu Save i Drine, a lokacija Glavnog obodnog kanala je možda i najvažnija za Semberiju.

„Ukupna dužina kanala je sedam i po kilometara, sada radimo prvu fazu u dužini od dva kilometra, imamo jako dobrog izvođača, te radovi napreduju jako dobro. Očekujemo da će radovi na prvoj dionici biti završeni do kraja ove godine“, istakao je Mitrović.

 Dragan Sarić, vlasnik preduzeća „Higra“ iz Bijeljine, koja je izvođač radova na pomenutom projektu, naveo je da je kraj prve faze planiran za decembar tekuće godine. U prvoj fazi realizovaće se radovi u dužini dva i po kilometra.

„Izgradnja ovog kanala završena je 1970. godine. U ovaj kanal su tada uticale povremeno vode iz Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac. U međuvremenu, poslije 2000. godine, izgrađen je kanal Drina-Dašnica i te vode isto prolaze kroz ovaj kanal i sprovode ih u Savu. Pored toga, urađen je i kanal Janjica i te vode takođe optrećuju ovaj kanal. Kanal je bio širine 6 metara u dnu na ovom profilu. Zbog promjene bilansa voda i klimatskih promjena, kanal dobiva sad druge dimenzije. Bio je širok 6 metara, sada se proširio i biće 9 metara“, podsjetio je Sarić, te dodao da su 2014.godine kada su Semberiju zadesile poplave, uočeni veliki nedostaci na Glavnom obodnom kanalu.

Kako kaže, sem tekućeg održavanja, od 1970. do danas ništa nije radikalnije rađeno na Glavnom obodnom kanalu.

„Od 2014. godine, kada je bila poplava, praćeno je ponašanje ovog objekta, vidjelo se na dosta mjesta da voda procuruje kroz samo tijelo nasipa, ali na dosta mjesta je i nasip nedovoljne visine, tako da su na nekoliko lokacija ljudi štitili vrećama da ne bi došlo do prelijevanja u branjeno područje. U donjim slojevima kanala je pijesak i mulj i ovdje treba da se naspe krupnijeg materijala debljine oko 80 cm“, rekao je Sarić.

On je takođe istakao da se na kanalu pojavio i veliki broj plitkih i površinskh klizišta, te da postoji tendencija da zahvati skoro cijeli potez.

Izgradnjom i završetkom radova koji su predviđeni trebalo bi da se dobije 100% sigurnost, odnosno, da nadolazak velikih voda ne može prouzrokovati štetu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име