BIJELJINA: Proljećna sjetva prema planu, obezbijeđen regresirani dizel

Datum:

Share post:

Semberski poljoprivrednici očekuju dobar rod nakon jesenje sjetve, a situacija prouzrokovana novim korona virusom neće uticati na proljećnu predsjetvenu pripremu i jare usjeve, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.
 
– U jesen 2019. godine zasijano je 15.148 hektara, od čega je pod pšenicom 11.600 hektara, ječmom 2.700 hektara, a dio površina je pod ostalim ozimim biljnim vrstama, kao što su tritikale, uljana repica, krmno bilje. Kada je riječ o proljećnoj sjetvi, biće zasijano 32.652 hektara – navedeno je u saopštenju.
 
Planirano je da bude zasijano 26.037 hektara kukuruza, 1.365 hektara industrijskog bilja, 3.950 hektara povrća i 1.300 hektara krmnog bilja.
 
U Odjeljenju kažu da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog repromaterijala i da su ispunjeni svi uslovi za kvalitetnu sjetvu.
 
– Distributeri repromaterijala tvrde da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog sjemena, đubriva i druge poljoprivredne opreme. Počelo je preuzimanje regresiranog dizel goriva i nadamo se da situacija sa virusom korona neće znatno uticati na ovu granu privrede – piše u saopštenju.
 
Zbog virusa korona dezinfikovano je svih 15 mjesnih kancelarija i Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina, gdje je od 30. marta počelo podnošenje zahtjeva za regresirano gorivo.
 
– Do sada je podnijeto 1.783 zahtjeva, a na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije dozvoljeno je kretanje poljoprivrednika starijih od 65 godina, od domaćinstava do njiva koje obrađuju – poručili su iz Odjeljenja za poljoprivredu. 
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen prijedlog o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PS SE) usvojila je večeras nacrt izvještaja izvjestioca za samoproglašeno Kosovo u SE Dore...

Otvaranjem angio sale, prof. dr Zlatko Maksimović ZAVRŠIO mandat kao direktor Bolnice (video)

Sada već bivši direktor Bolnice, prof. dr Zlatko Maksimović, na današnjem otvaranju nove angio sale, podsjetio je da...

Na granici Hrvatske i Slovenije pao snijeg

Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Na snimku koji je poslao čitalac “Nezavisnih” vidi se kako...

„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će...